Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Galaţi: Seceta întârzie înfiinţarea culturilor de orz, orzoaică şi rapiţă

rapita-2
Agricultorii gălăţeni au reuşit să înfiinţeze doar un sfert din suprafaţa destinată cultivării cu orz şi orzoaică, cauza întârzierii fiind seceta, au anunţat marţi reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Galaţi.

Potrivit acestora, la orz, fermierii îşi planificaseră să semene 8.200 de hectare, dar n-au reuşit până în prezent să înfiinţeze culturi decât pe 29% din această suprafaţă, adică pe 2.364 de hectare. La orzoaică, agricultorii au comunicat DADR intenţia de a înfiinţa 950 de hectare de cultură, dar au reuşit să semene, până acum, doar 250 de hectare, adică 26% din suprafaţă. La rapiţă, agricultorii au vrut să înfiinţeze 18.800 de hectare, dar au semănat pe 13.519 hectare, adică pe 72%, iar perioada optimă a trecut deja.
"La momentul de faţă, problema principală este că nu se poate ara. Degeaba încerci, fără ploaie. Apoi, chiar dacă reuşeşti să ari, degeaba semeni. Conţinutul de apă din sol e prea scăzut, aşa că sămânţa nu are condiţiile necesare pentru germinare. Ce soluţii avem? Aşteptăm ploaia", a declarat preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice Galaţi, Petre Grigore.
El a precizat că nici la grâu situaţia nu este bună, agricultorii gălăţeni reuşind să înfiinţeze doar 13.519 hectare dintre cele 56.480 de hectare propuse.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus