Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Olanda a sacrificat 63.000 de găini după descoperirea unui caz de gripă aviară

pasari-1
Autorităţile olandeze au ordonat miercuri eutanasierea a 63.000 de găini ouătoare, după identificarea unui nou caz de gripă aviară, cel de-al patrulea în această iarnă, la o fermă de păsări din provincia Friesland, transmite Reuters.
\De asemenea, autorităţile au instituit o interdicţie privind transportarea tuturor produselor provenite de la păsări, inclusiv ouă şi pene, pe o rază de 10 kilometri în jurul fermei respective. Responsabilii nu au precizat însă care din variantele virusului H5 a fost identificată la ferma respectivă.
În ultimele săptămâni, virusul gripei aviare a fost detectat în mai multe state din Europa, obligându-i pe fermieri să sacrifice păsările sau să le ţină închise, ameninţarea fiind luată în serios în Olanda, unde densitatea mare a fermelor de păsări poate ajuta la propagarea virusului.
Al doilea mare exportator mondial de produse agricole, Olanda, are una din cele mai mari sectoare de creştere a păsărilor. Aproape un sfert de milion de păsări au fost sacrificate în Olanda cu ocazia epidemiei de gripă aviară din acest an.
Anterior, autorităţile din Coreea de Sud au anunţat marţi că peste 9,81 milioane de păsări au fost sacrificate în acest an din cauza epidemiei de gripă aviară, alte 2,53 milioane de pui şi raţe urmând să fie sacrificate în zilele următoare. Aceasta ar duce la peste 12 milioane numărul total de păsări sacrificate după data de 16 noiembrie, când a fost descoperit primul caz de infecţie cu gripă aviară la o fermă de păsări de la Haenam, aproximativ 420 de kilometri sud de capitala Seul.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE) a solicitat celor 180 de state membre, printre care se numără şi România, să sporească măsurile de biosecuritate la ferme, pieţe şi în comerţul cu păsări, pentru a limita răspândirea gripei aviare.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus