Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Agrometeo: Lucrările agricole se vor efectua normal, iar rezerva de apă din solul agricol este satisfăcătoare

teren-7
Lucrările agricole de recoltare, eliberare a terenurilor de resturile vegetale şi semănat se vor efectua, în general, normal în perioada următoare şi, mai ales, în zilele fără precipitaţii, în timp ce aprovizionarea cu apă în stratul de sol se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în majoritatea regiunilor agricole ale ţării, arată prognoza agrometeorologică, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

În intervalul 21 - 27 octombrie 2014, din punct de vedere agrometeorologic, în cea mai mare parte a Dobrogei, Moldovei, Munteniei, izolat în sud-vestul Transilvaniei şi nord- vestul Crişanei, se va semnala seceta pedologică moderată, puternică şi extremă. Pe de altă parte, aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor), se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în majoritatea regiunilor agricole ale ţării.
Conform specialiştilor ANM, procesele vegetative la culturile de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) vor avea în general o evoluţie normală în aproape toată ţara, cu excepţia zonelor depresionare centrale şi nordice, precum şi în cazul terenurilor agricole afectate de fenomenul de secetă pedologică, unde ritmurile de creştere şi dezvoltare ale plantelor se vor desfăşura mai lent.
Culturile de orz şi grâu de toamnă semănate în perioada optimă vor înregistra fazele de germinare (50-100%), răsărire (10-100%) şi apariţia primelor frunze (1-4 frunze), iar sub aspect fenologic, la rapiţă se vor continua germinarea-răsărirea (30-100%) şi creşterea aparatului foliar (4-6 frunze), în special pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului.
De asemenea, porumbul îşi va definitiva maturitatea deplină (100%), local fiind posibilă finalizarea lucrărilor de recoltare, în aproape toate zonele de cultură, în timp ce la sfecla de zahăr din Transilvania vor predomina maturitatea tehnologică (50-100%) şi recoltarea. În majoritatea plantaţiilor, speciile pomi-viticole vor parcurge maturarea lemnului, îngălbenirea/căderea frunzelor şi recoltarea la soiurile tardive.
Pe fondul acestor estimări, specialiştii în agrometeorologie recomandă: eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale, efectuarea arăturilor de toamnă pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului în stratul 0-20 cm, continuarea pregătirii patului germinativ şi a semănatului la culturile de toamnă în epoca optimă, precum şi finalizarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare a produselor de sezon.

Prognoza ANM relevă faptul că, în primele zile ale intervalului analizat, va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, după care se va produce o răcire treptată a vremii, în cea mai mare parte a ţării. În acest sens, temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 4 şi 20 de grade Celsius, la începutul perioadei, abaterile termice pozitive fiind cuprinse între un grad şi 8 grade Celsius, respectiv între zero şi 10 grade Celsius, în restul zilelor, valori apropiate de mediile multianuale, în majoritatea regiunilor.
Totodată, temperatura maximă a aerului se va situa între 5 şi 25 de grade Celsius, la nivelul întregii ţări, iar minimă va oscila între -5 şi 14 grade Celsius, în cea mai mare parte a ţării.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm se va încadra între 7 şi 17 grade Celsius, optimă parcurgerii proceselor de creştere şi dezvoltare la speciile de toamnă semănate în epoca optimă. În acelaşi timp, instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se va manifesta prin ploi cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, la nivelul întregii ţări.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus