Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Ministrul Agriculturii: Fermierii români vor depune în acest an o singură cerere de plată pentru obţinerea subvenţiilor

daniel-constantin-4
Fermierii români vor depune, în 2015, o singură cerere de plată pentru obţinerea subvenţiilor, fie că sunt crescători de animale, fie că sunt fermieri din zona de producţie vegetală, iar campania de depunere a cererilor va demara în prima parte a lunii martie, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

"În acest an se modifică sistemul de depunere a cererilor de plată pentru că vom avea o singură cerere. Toţi completează o singură cerere, fie ca sunt crescători de animale, fie că sunt fermieri din zona de producţie vegetală, iar în câteva zile va începe campania de depunere la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA)", a spus ministrul Agriculturii.
Acesta a precizat că în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare va fi aprobată Ordonanţa care reglementează modalitatea de verificare a criteriului de "fermier activ", introdusă din 2015. Este vorba despre toţi fermierii care primesc mai mult de 5.000 de euro pe fermă, indiferent de formele de sprijin.
De asemenea, ministrul Agriculturii a subliniat că anul 2015 va aduce o serie de modificări în ceea ce priveşte acordarea subvenţiilor europene şi naţionale, în condiţiile în care au fost introduse schemele pentru tinerii fermieri şi pentru micii fermieri, condiţiile pentru pachetul de înverzire şi plata diferenţiată.
"2015 este anul în care introducem schema pentru tinerii fermieri, schema pentru micii fermieri, condiţiile pentru pachetul de înverzire, cu cele trei categorii importante: menţinerea pajiştilor permanente, rotaţia culturilor, respectiv două culturi până la suprafeţe de 15 hectare şi 3 culturi la suprafeţele mai mari, iar cea de-a treia condiţie este de a lăsa o suprafaţă nelucrată sau cultivată cu anumite culturi proteice sau perdele forestiere. Tot de anul acesta introducem şi plata diferenţiată pentru cei care au între 1 şi 5 hectare şi cei care au între 5 şi 30 hectare, etc. Cei care sunt în prima categorie pot primi, în funcţie de condiţiile pe care le îndeplinesc, maximum 170 de euro pe hectar, iar cei care sunt în categoria 5-30 hectare pot ajunge la cel mult 210 euro pe hectar. Noi încercam să stimulăm cât mai mult asocierea. Acesta este cuvântul cheie, să comasăm terenurile agricole şi să stimulăm prin PNDR crearea de cooperative", a explicat Constantin.

În opinia oficialului MADR, fermierii români se pregătesc să cultive soia, deoarece MADR va acorda o plată suplimentară legată de producţie de 325 euro pe hectar pentru această cultură.
"Se vorbeşte foarte mult de soia modificată genetic în cultură, dar eu cred că înainte de a vorbi despre aceasta, trebuie să avem cultivată soia nemodificată genetic, soia cultivată în mod convenţional. Cred că acest lucru va fi benefic. Însă, dacă vor dori să obţină aceşti bani trebuie să folosească sămânţă românească. Şi în noul PNDR, dacă fermierii vor să obţină punctaj suplimentar, trebuie să folosească sămânţă sau material genetic românesc", a menţionat ministrul Agriculturii.
Şeful MADR a mai spus că, în aceste zile, se aşteaptă la un "răspuns favorabil" din partea Comisiei Europene la solicitarea depusă la 1 august 2014 pentru introducerea plăţilor cuplate în anumite sectoare "pe care noi le considerăm în nevoie", respectiv în sectorul zootehnic.
"Dacă vor fi acceptate aceste plăţi şi vom avea un răspuns favorabil din partea Comisiei Europene va fi un lucru important şi pentru crescătorii de vaci de lapte, care la 1 aprilie vor avea impactul eliminării cotelor de lapte şi cred că trebuie să-i ajutăm cel puţin în acest an. Consider că plata este substanţială, pentru că la banii pe care i-au primit până acum se mai adaugă 250 de euro pe animal în primul an. Această sumă creşte an de an până în 2020, deoarece, în paralel, plata de la bugetul de stat, conform înţelegerii cu Comisia, trebuie să scadă la jumătate până în 2020. Noi am vrut prin această creştere graduală din fonduri europene a plăţilor cuplate să compensăm această scădere de la bugetul de stat. Dacă în acest an pleacă de la 250 de euro, această plată poate ajunge în jur de 320 de euro pe animal. În aceste condiţii, dacă lucrurile merg aşa cum ne-am propus, este posibil ca plata pentru anul 2015, care se va face însă în anul 2016, să fie în jur de 1.600 de lei pe cap de animal, fie că vorbim de vaci de lapte sau de carne. Este o sumă care sper să-i ajute pe crescătorii de animale", a subliniat ministrul Agriculturii.

Potrivit datelor APIA, plafonul naţional alocat din fonduri europene pentru plăţile directe în anul 2015 este de 1,629 de miliarde de euro, în creştere cu 15% faţă de cel din 2014 (1,428 miliarde euro), iar pentru 2016 este prevăzută o sumă totală de 1,813 miliarde euro.
Cuantumul plăţii unice pe suprafaţă se calculează prin împărţirea plafonului anual alocat schemei la numărul total de hectare eligibile declarate la nivel naţional în anul respectiv.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus