Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

România, prezentă cu opt producători la Săptămâna Verde de la Berlin

saptamana-verde-3
România va fi reprezentată de numai opt producători la ediţia din acest an a Expoziţiei internaţionale pentru Industrie Alimentară, Agricultură şi Horticultură 'Săptămâna Verde' (Grune Woche) de la Berlin, care însă vor participa pe cont propriu deoarece Ministerul Agriculturii nu sprijină financiar, în 2016, participarea la acest târg.

"Ministerul Agriculturii nu mai sponsorizează în acest an prezenţa producătorilor la acest târg până când nu se trage linia pe raportul Curţii de Conturi cu privire la evenimentul de anul trecut, prin care se solicită recuperarea banilor de la funcţionarii din minister. În acest an vor fi prezenţi la târg doar 8 producători care însă şi-au cumpărat singuri standul. Ministerul va avea închiriată o suprafaţă de 50 de metri pătraţi pentru organizarea unor conferinţe", a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.
Şeful MADR va participa vineri, 15 ianuarie, la deschiderea oficială a 'Săptămânii Verzi' dar şi la Forumul Global pentru Alimentaţie şi Agricultură ce reuneşte anual miniştri ai Agriculturii din peste 80 de state, iar ulterior va pleca la Bruxelles la reuniunea Consiliului miniştrilor Agriculturii din Uniunea Europeană. Aici se va întâlni cu comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, şi comisarul pentru sănătate şi protecţia consumatorilor, Vytenis Andriukaitis.
"După deschiderea oficială a târgului care va avea loc vineri, voi participa la Forumul Global pentru Alimentaţie, iar luni, 18 ianuarie, mă voi întâlni la Bruxelles cu cei doi comisari pe agricultură şi pentru sectorul veterinar. Discuţiile cu comisarul Hogan vizează condiţiile artificiale care au condus la pierderea finanţărilor europene şi alte aspecte legate de absorbţie, iar cu comisarul pentru sectorul veterinar pe subiectele sensibile privind pesta africană şi ecarisaj", a spus Irimescu.
Producătorii români din Caraş-Severin, Cluj, Argeş şi Maramureş vor expune produse din carne, vinuri, miere, conserve din fructe şi legume şi siropuri.
Anul acesta, prezenţa României în cadrul Grune Woche se concentrează pe oportunităţile oferite de noul PNDR, în acest sens fiind organizat un stand în cadrul căruia vor avea loc întâlniri cu oficiali dar şi cu publicul larg şi vor fi expuse materiale informative. Interesul pieţei germane pentru produsele româneşti s-a concretizat prin sprijinul Camerei de Comerţ Româno - Germane pentru ca producătorii români să fie prezenţi şi anul acesta cu produse româneşti consacrate.
Anul trecut, România a dispus de un spaţiu de 327 de metri pătraţi, finanţat de MADR, unde au fost prezenţi 34 de producători din toată ţara.

În perioada 15 - 24 ianuarie 2016, va avea loc la Berlin (Germania) Expoziţia pentru industrie alimentară, agricultură şi horticultură, Săptămâna Verde, eveniment aflat la a 90 a ediţie. În anul 2015 târgul a fost vizitat de peste 418.000 de vizitatori.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus