Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Vâlcea: Seceta din această vară a ridicat preţul legumelor

legume-3
Seceta a influenţat preţul legumelor de sezon în bazinul legumicol al judeţului Vâlcea, astfel că, de exemplu, un kilogram de ardei se vinde cu până la 50% mai mult decât în anii precedenţi, spune primarul Florian Vătafu din Voiceşti.

"A fost cea mai secetoasă vară din ultimii ani, cantităţile de precipitaţii din iulie şi august extrem de reduse au compromis mare parte din producţia în special de ardei, dar şi de vinete, fapt ce a produs o dezamăgire în rândul fermierilor individuali. Aici, la câmpie, este extrem de greu pentru că din vânzarea legumelor oamenii îşi asigură combustibilul pentru iarnă. Putem spune că din suprafaţa de 500 de hectare cât a fost cultivată cu ardei, spre jumătate a fost afectată, ceea ce s-a resimţit în preţ. Astfel, în
această vară ardeiul a urcat până spre 2,8 lei, tendinţa fiind de creştere în perioada următoare, acelaşi lucru se petrece şi cu vinetele şi tomatele", a precizat Vătafu.
Comuna Voiceşti, cunoscută drept "ţara ardeiului", are cei mai mulţi fermieri a căror ocupaţie tradiţională este cultivarea tuturor soiurilor de ardei - gras, gogoşar, capia, iute, piaţa de gros de pe raza localităţii fiind căutată în această perioadă de cumpărători.
Comuna Voiceşti a beneficiat până în 1989 de un amplu sistem de irigaţii, care însă după 1990 a fost complet distrus.
Judeţul Vâlcea a fost traversat în această vară de temperaturi caniculare, termometrele arătând în sudul judeţului în mai multe zile peste 40 de grade Celsius.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus