Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Lucrările agricole se vor desfăşura în condiţii bune, în zilele fără precipitaţii; deficite de apă, în centrul şi sudul Dobrogei

teren-7
Lucrările agricole în câmp se vor desfăşura în condiţii bune, în zilele fără precipitaţii, iar zonele centrale şi sudice din Dobrogea vor înregistra deficite de umiditate în sol, reiese din prognoza de specialitate, valabilă pentru perioada 25 noiembrie - 1 decembrie 2016, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Potrivit specialiştilor, pe fondul regimului termic mai ridicat din aer şi sol, ritmurile de creştere şi dezvoltare la culturile de toamnă vor evolua în general normal, în majoritatea zonelor de cultură.
În semănăturile înfiinţate în perioada optimă, starea de vegetaţie a plantelor se va menţine bună şi medie, iar în culturile tardive, medie şi slabă. Astfel, culturile de orz şi grâu de toamnă îşi vor continua răsărirea (50-100%), apariţia frunzei a treia (30-100%) şi înfrăţirea (10-50%), la nivelul întregului teritoriu agricol.
Prognoza agrometeorologică arată că, în funcţie de data semănatului, rapiţa se va afla în faza de dezvoltare a aparatului foliar (7-14 frunze), în cea mai mare parte a zonelor de cultură. La speciile pomi-viticole din majoritatea plantaţiilor vor predomina maturarea lemnului/coardelor, precum şi îngălbenirea/căderea fiziologică a frunzelor. Local, în nordul şi centrul ţării se va înregistra faza de repaus biologic.
În ceea ce priveşte rezerva de umiditate din solul agricol, la adâncime de 0 - 50 cm, în cultura grâului de toamnă aceasta se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. Pe de altă parte, în centrul şi sudul Dobrogei se vor înregistra deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată şi puternică).
Lucrările agricole de câmp (arături, întreţinerea plantaţiilor pomi-viticole, fertilizări etc.) se vor desfăşura în bune condiţii, în zilele fără precipitaţii, menţionează specialiştii ANM.
În intervalul 25 noiembrie - 1 decembrie, agrometeorologii recomandă: finalizarea arăturilor de toamnă pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului, aplicarea îngrăşămintelor minerale (fosfor şi potasiu) la culturile de toamnă înfiinţate în perioada optimă, precum şi continuarea lucrărilor de întreţinere în plantaţiile pomicole şi viticole.
Din punct de vedere meteorologic, prognoza relevă că primele zile ale perioadei se vor caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, după care, spre sfârşitul intervalului, se va produce o răcire accentuată a vremii, la nivelul întregii ţări. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între -2 şi 11 grade Celsius la începutul perioadei, şi între -5 şi 4 grade Celsius, în ultimele zile.
Temperatura maximă a aerului se va situa între zero şi 14 grade Celsius, în cea mai mare parte a regiunilor, iar minimele vor oscila între -9 şi 8 grade Celsius, în majoritatea zonelor de cultură, cele mai scăzute valori fiind posibile în depresiuni, unde vor fi condiţii pentru producerea brumei şi a îngheţului la suprafaţa solului.
Pe durata următoarei săptămâni se întrevăd precipitaţii predominant sub formă de ploi locale, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), îndeosebi în nordul, centrul şi estul ţării, reduse cantitativ, acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului, în aproape toate regiunile agricole.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus