Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

FAO: preţurile produselor alimentare înregistrează cea mai lungă fază de scădere de la finele anilor 1990

produse-alimentare-2
Preţurile produselor alimentare la nivel mondial au continuat să scadă în luna septembrie 2014, pentru a şasea lună consecutiv, aceasta fiind 'cea mai lungă perioadă de scădere înregistrată de la finele anilor 1990', potrivit raportului lunar publicat joi de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmit AFP şi Reuters.

FAO dă lunar publicităţii propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate de un coş de alimente format din cereale, oleaginoase, lactate, carne şi zahăr. În luna septembrie 2014, acest indice s-a situat la valoarea medie de 191,5 puncte, în scădere cu 5,2 puncte (sau 2,6%) faţă de nivelul de 196,6 puncte
înregistrat în luna august 2014 şi cu 12,2 puncte (sau 6%) faţă de nivelul înregistrat în luna septembrie 2013.
FAO precizează că luna trecută preţurile la zahăr şi produse lactate au înregistrat cele mai mari scăderi, urmate de preţurile la cereale şi oleaginoase. În schimb, preţurile la carne au rămas la un nivel ridicat, cu 11,6% peste nivelul înregistrat în luna septembrie 2013, însă ar putea să se stabilizeze susţine FAO.
De asemenea, FAO şi-a îmbunătăţit joi, din nou, estimările privind producţia mondială de cereale înregistrată în 2014 până la nivelul de 2,523 miliarde tone, cu 65 milioane de tone peste estimările din luna mai. În ceea ce priveşte recolta mondială de grâu, FAO şi-a îmbunătăţit estimările până la o valoare record de 718,5 milioane tone, faţă de 716,5 milioane tone cât estima anterior. În aceste condiţii, FAO se aşteaptă ca stocurile mondiale de cereale să ajungă la sfârşitul sezonului 2015 la valoarea de 627,5 milioane tone, faţă de 616 milioane de tone conform estimărilor anterioare, cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus