Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Harghita: Peste jumătate din culturile de cartof sunt grav afectate de secetă

cartofi-2
Peste jumătate din culturile de cartof din Harghita sunt grav afectate de secetă, după ce în judeţ nu a plouat timp de 30 zile, specialiştii estimând că pierderile vor fi însemnate.

Şeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Harghita, Tork Jeno, a declarat că întreaga suprafaţă cultivată cu cartof are de suferit din cauza lipsei de precipitaţii, dar 50-60 la sută dintre culturi sunt afectate iremediabil, iar pierderile la recoltă se estimează că vor fi cuprinse între 25 şi 45 la sută.
“Întreaga suprafaţă de cartofi este afectată de secetă, dar peste jumătate este grav afectată de secetă, iremediabil şi pierderea poate să înceapă de la 25 la sută şi ajunge la 45 la sută, din recoltă, în funcţie de soi şi zonă. Asta înseamnă că de la fiecare hectar se pierde de la 9 tone până la 12-13 tone, ceea ce, valoric, înseamnă foarte mult. Poate să vină ploaia acum pentru că nu mai ajută, chiar face rău”, a declarat Torok Jeno.
Potrivit sursei citate, în judeţ nu a plouat în perioada 26 iunie-26 iulie, adică exact atunci când cartofii aveau nevoie de cea mai mare cantitate de apă pentru acumularea substanţelor nutritive din sol.

“Acum o lună de zile, aproape totul era frumos, dar din 26 iunie s-a instalat o secetă foarte accentuată. Timp de 30 de zile practic nu a plouat. Au fost doar cantităţi mici, care nu ajung la rădăcina plantelor. Seceta a lovit exact în perioada când cartoful are nevoie de cea mai mare cantitatea de apă şi, implicit, de substanţe nutritive şi fără apă nu poate să acumuleze substanţele din sol. Au fost 30 de zile fără precipitaţii, cu temperaturi în unele zone de peste 30 de grade în aer şi la sol de 50 de grade, ceea ce este o catastrofă pentru cartof. (...) În primele zece zile ale lunii iulie, cartoful a mai crescut, până în 7-8 iulie, dar în ultimele 20 zile a stagnat”, a explicat şeful DADR Harghita.
Acesta a adăugat faptul că la unele soiuri timpurii producţia va fi mai bună, dar în restul situaţiilor, cartofii vor fi de mici dimensiuni.
În prezent, la nivelul comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă de la nivelul primăriilor judeţului are loc o evaluare a pagubelor produse de secetă, ulterior urmând ca o comisie numită de prefect să verifice informaţiile, la faţa locului. Torok Jeno a susţinut că evaluările sunt necesare întrucât Guvernul doreşte să solicite de la Uniunea Europeană acordarea unor despăgubiri pentru culturile calamitate.

Suprafaţa cultivată cu cartofi a scăzut cu aproximativ 10%, în acest an, în Harghita, de la 9.950 de hectare, la 9.050 hectare, din cauza dificultăţilor întâmpinate de producători în valorificarea recoltei.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus