Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

APIA a demarat procesarea şi autorizarea plăţilor în avans pentru fermierii care au depus cereri în Campania 2016

teren-4
Procesarea şi autorizarea plăţilor în avans pentru fermierii care au depus cereri unice de plată în cadrul Campaniei 2016 a fost demarată luni, a anunţat Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) într-un comunicat de presă.

Potrivit regulamentelor europene, pentru anul de cerere 2016 statele membre pot plăti avansuri de până la 70% în cazul plăţilor directe şi de până la 85% în cazul sprijinului acordat în cadrul dezvoltării rurale.
APIA precizează că statele membre pot plăti avansurile pentru plăţile directe numai după finalizarea controalelor administrative menţionate la articolul 74 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013.
Conform Regulamentului de punere în aplicare al UE, de stabilire, pentru anul 2016, a plafoanelor bugetare aplicabile anumitor scheme de sprijin direct prevăzute de Regulamentele Parlamentului European şi Consiliului European, au fost stabilite plafoanele pentru anul de cerere în curs, România beneficiind de o alocare financiară de 1,772 miliarde de euro din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA).
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat sâmbătă că fermierii vor primi avansul pe suprafaţă începând din această săptămână. "Chiar dacă nu vor începe plăţile din 16 octombrie, în mod sigur săptămâna viitoare vor începe. Vestea bună este că suma va fi foarte mare, mai mult decât dublu faţă de anul trecut, undeva la 130 de euro, iar regulamentul european spune că se poate da 70% din plăţi în avans. Avem angajament din partea APIA şi a furnizorului de soft că modulul funcţionează corect şi că vom fi în măsură să plătim între 700.000 şi 800.000 de beneficiari dintre cei 900.000 care au depus cererea de plată în acest an. În acest context, sper să reuşim să plătim undeva către un miliard de euro, ceea ce înseamnă enorm faţă de anul trecut, când în ultimele zile din noiembrie, din cauza întârzierilor, am plătit doar 262 milioane de euro. Şi atunci s-au făcut eforturi foarte mari pe ultima sută de metri", a precizat Irimescu.
APIA va efectua plata în avans aferentă Campaniei 2016 în perioada 16 octombrie - 30 noiembrie 2016, la cursul de schimb de 4,4537 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană (BCE), în data de 30 septembrie 2016 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.


Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus