Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Fermierii vor putea lua în jur de 400 de euro pe hectarul de lucernă

euro-4
Fermierii vor lua în acest an în jur de 400 de euro pe hectarul de lucernă, fiind o creştere extrem de consistentă a cuantumului pentru această cultură, în timp ce pentru soia cuantumul a scăzut la 269 de euro pe hectar, a anunţat, joi, directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Florin Faur.

"Pentru lucernă va fi o creştere extrem de consistentă a cuantumului. Este posibil să ajungem undeva la peste 400 de euro pe hectar. Sunt ferme care au făcut export şi pentru că nu mai pot să o facă, partea de comercializare trebuie să fie pe un circuit naţional. Până la urmă noi ne bucurăm pentru că lucerna impactează automat şi sectorul zootehnic, iar cei care au lucernă au şi zootehnie. Cumva vine bine pliat pe sectorul zootehnic", a spus Faur.
Cuantumul iniţial pentru lucernă era de numai 58 de euro/ha.
Potrivit sursei citate, APIA a iniţiat plăţile pentru patru scheme de sprijin cuplat în vegetal, respectiv pentru soia, sfeclă, orez şi hamei, fiind emise deja şi primele ordine de plată.
"La soia cuantumul este 269,06 euro/ha. Suprafaţa de referinţă de la care s-a plecat a crescut, iar acum după toate verificările administrative, am ajuns la 110.000 hectare cu soia, de aceea am ajuns la acest cuantum cu care au plecat deja ordinele de plată în dimineaţa aceasta. La orez avem 649,43 euro/ha, la hamei 584,17 euro/ha, iar la sfeclă de zahăr a crescut cuantumul la 786,3 euro/ha", a precizat Faur.
Iniţial, la soia, cuantumul prevăzut era de 325 de euro pe hectar, dar pentru o suprafaţă mai mică, de numai 90.000 de hectare.
China s-a arătat interesată de importul de lucernă din România, însă acest lucru nu va fi posibil decât după finalizarea certificatului fitosanitar agreat cu experţii Administraţiei Generale pentru Controlul Calităţii, Inspecţiei şi Carantinei (AQSIQ) din Republica Populară Chineză, care se află în aceste zile într-o misiune de audit în ţara noastră.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus