Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Agrometeo: Speciile de toamnă şi pomi-viticole rămân în repaus biologic, în intervalul 13-19 ianuarie

prognozameteo
Speciile de toamnă şi pomi-viticole îşi vor menţine stadiul de repaus biologic în cea mai mare parte a ţării, în perioada următoare, iar starea de vegetaţie a plantelor se va prezenta, în general, medie şi bună, arată prognoza agrometeorologică publicată, marţi, de Administraţia Naţională de Meteorologie /ANM/, valabilă pentru intervalul 13-19 ianuarie.

Din punct de vedere meteorologic, în această săptămână va predomina un regim termic al aerului în general mai ridicat decât în mod obişnuit, în cea mai mare parte a ţării.
Temperaturile medii diurne ale aerului se vor situa între -7 şi 8 grade Celsius, valori mai ridicate cu până la 8 grade Celsius, în raport cu mediile multianuale, pe întreg teritoriul agricol. De asemenea, maximele aerului vor fi cuprinse între zero şi 11 grade Celsius, la nivelul întregii ţări, în timp ce minimele se vor încadra între -14 şi 5 grade Celsius.
Meteorologii prognozează precipitaţii locale sub formă de ploaie, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), însoţite de intensificări ale vântului, în toate regiunile agricole. Izolat, se va semnala ceaţă, asociată cu depunere de chiciură.

În privinţa caracteristicilor agrometeorologice, prognoza agrometeo relevă faptul că rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 centimetri, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, la nivelul întregului teritoriu agricol al ţării.
Per ansamblu, speciile de toamnă şi pomi-viticole îşi vor menţine stadiul de repaus biologic, în cea mai mare parte a ţării, iar starea de vegetaţie a plantelor se va prezenta în general medie şi bună, respectiv medie şi slabă în culturile semănate în afara perioadei optime.
Culturile de orz şi grâu de toamnă se vor afla în fazele de răsărire, formare a frunzei a treia şi înfrăţire (10-100%), în cea mai mare parte a teritoriului agricol al ţării. De
asemenea, la rapiţa semănată în perioada optimă pe unele suprafeţe din Muntenia, Dobrogea şi Moldova se va semnala faza de dezvoltare a aparatului foliar.
În toate plantaţiile, pomii fructiferi şi viţa-de-vie vor parcurge în continuare starea de repaus vegetativ. În condiţiile agrometeorologice prognozate, lucrările agricole specifice acestei perioade vor fi întrerupte temporar în zilele cu precipitaţii.

Recomandările specialiştilor ANM vizează pentru perioada următoare efectuarea controlului biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor la speciile de toamnă, precum şi a elementelor de rod la pomii fructiferi şi viţa-de-vie, aplicarea îngrăşămintelor organice în vii şi livezi, precum şi administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot şi potasiu la culturile de toamnă semănate în perioada optimă.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus