Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Achim Irimescu: Toţi fermierii ar trebui să-şi primească ajutoarele pentru animale până miercuri, dacă nu au probleme

roni-1
Toţi fermierii ar trebui să-şi primească ajutoarele pentru animale până miercuri, dacă nu înregistrează erori sau probleme pe partea de control, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu.

"Am vorbit cu fiecare judeţ în parte şi am cerut să dea o estimare care variază începând de azi până miercuri (24 august 2016 n.r.). Practic, până miercuri toţi fermierii cu ajutoare pentru animale, fie că este pe Ajutorul Naţional Tranzitoriu (ANT) sau Sprijin Cuplat în Zootehnie (SCZ) ar trebui să-şi primească banii, dacă nu înregistrează erori sau probleme la control. Vor rămâne în jur de 10% din dosare, cei cu erori şi probleme, iar unii probabil vor fi respinşi de la plată. Avem şi cazuri de genul acesta pentru că nu au îndeplinit condiţiile şi li se va respinge plata", a subliniat şeful MADR.
Acesta a precizat că din cauza unor probleme de soft, angajamentul APIA privind finalizarea plăţilor în zootehnie până pe 15 august nu a putut fi respectat. "Nu s-au putut finaliza plăţile până pe 15 august şi din cauza faptului că softul nu a funcţionat cum trebuie. În zilele de 11 şi 12 august, când s-a introdus de fapt aplicaţia pentru taurine de carne, s-a blocat totul. Două zile a fost practic blocat complet sistemul. Sunt erori care apar şi nu pot fi controlate rapid nici de dezvoltatorul softului", a explicat Irimescu.
Potrivit oficialului MADR, din cei 265.000 de fermieri eligibili pe ANT au fost autorizaţi 229.000 de fermieri şi au primit banii până joi, 18 august, 227.000, ceea ce înseamnă că mai sunt în jur de 36.000 de fermieri care ar trebui să-şi primească subvenţiile.
De asemenea, pe Sprijinul Cuplat în Zootehnie (SCZ), din cei 39.296 fermieri, un număr de 17.629 au fost autorizaţi la plată şi ar mai fi de plătit mai puţin de 22.000 de fermieri, iar procentul celor cu probleme se situează doar între 10% şi 15%.
În ceea ce priveşte plăţile directe aferente anului 2015, din cei sunt 943.000 de beneficiari, circa 920.000 au deja banii în conturi şi ar mai fi de plătit în jur de 23.000 de agricultori.
Pentru plăţile directe din acest an, şeful MADR şi-ar dori ca subvenţiile să fie plătite integral, fără avans, deoarece ar fi mult mai uşor pentru dezvoltatorul softului de plăţi al APIA, însă este conştient că fermierii nu vor accepta acest lucru.
"Eu mi-aş dori ca pentru plăţile din acest an să nu mai dau avansul pe suprafaţă şi să plătesc o singură dată, dar fermierii vor tot timpul banii mai repede şi nu cred nu va fi posibil. Ar fi mult mai uşor şi pentru dezvoltator deoarece s-ar face direct modulul cu toate plăţile. Acum, suntem la zi cu cererile pe 2016, şi mă aştept să fie pus la punct modulul până pe 15 octombrie, când încep plăţile în avans. Acestea în mod excepţional se dau fără control pe teren, pentru că se controlează ulterior", a menţionat ministrul Agriculturii.
Referitor la protestul lui Costel Caraş, fermierul care a intrat în greva foamei în faţa Guvernului, şeful MADR a precizat că acesta şi-a primit subvenţiile, dar pactizează cu cei care nu şi-au luat banii.
"L-am chemat la minister (joi, 18 august n.r.), dar a refuzat să vină. A zis ca vrea să le dăm banii fermierilor. Dânsul şi-a luat banii, dar pactizează cu cei care nu i-au primit încă. Nu văd justificarea protestului, pentru că mai este un număr destul de redus de beneficiari, iar lucrurile sunt pe făgaşul cel bun. Când au fost cazuri disperate, am încercat să ajut. Am avut un caz, un fermier cu probleme din Moldova, care a avut erori şi atunci am dat dispoziţie să i se dea adeverinţă pentru împrumut la bancă, un avans în baza plăţilor. S-a dus la banca şi a luat banii pentru că omul avea probeleme extrem de grave. Din păcate nu poţi să dai bani până când nu este totul OK", a subliniat Achim Irimescu.
Câţiva crescători de animale, prezenţi în faţa Guvernului, au anunţat joi intrarea în greva foamei ca formă de protest faţă de neplata subvenţiilor pe 2015.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus