Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Laurențiu Baciu (LAPAR): Noul PNDR avantajează micii fermieri, însă aceştia nu îl pot accesa

fermieripecamp
Noul Program Naţional de Dezvolare Rurală (PNDR) avantajează micii fermieri, însă aceştia nu îl pot accesa şi nici nu au expertiză în domeniu, apreciază Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

"Dacă vedeţi noul PNDR, toţi banii se duc la micii fermieri care nici nu pot accesa, nici nu au ştiinţa necesară şi nu vă supăraţi dar agricultura este o ştiinţă ca oricare alta şi trebuie făcută de profesionişti, care ştiu ce fac acolo. Au pus atât de mult accent pe ei,
ca să nu se poată lua banii şi sunt convins că vor fi din nou discuţii pe segmentul acesta peste un an sau doi când vor vedea că nu are cine să îi acceseze. (...) De exemplu, noi ce de la masă, nu putem accesa niciun ban pentru că nu ne încadrăm, dar o să încercăm să mai schimbăm câte ceva, dacă mai putem schimba", a spus Laurenţiu Baciu, într-o conferinţă de presă.
În afară de problemele legate de noul PNDR, membrii LAPAR au discutat şi problema legislaţiei stufoase sau chiar ostile.
"Aproape toţi vorbitorii au ridicat problema legislaţiei vizavi de domeniul nostru de activitate. Este o legislaţie foarte stufoasă pe care aproape niciun fermier nu o înţelege. Noi ne-am propus ca anul acesta să punem presiune pe minister ca să mergem în direcţia simplificării legislaţiei, în aşa fel încât să ştim că atunci când faci ceva ori e albă ori e neagră, iar această simplificare să vină şi în interesul desfăşurării activităţii noastre", a spus vicepreşedinte LAPAR, Nicolae Sitaru.
Potrivit acestuia, din punct de vedere fiscal sunt multe cheltuieli care nu sunt deductibile. Un alt exemplu îl reprezintă legislaţia rutieră, iar în acest sens reprezentaţii LAPAR au solicitat ca posesorii de permise de categorie B să poată conduce utilaje mai grele de 3,5 tone în jurul fermei, precum este permis în alte state.
În ceea ce priveşte modificările din Codul fiscal şi din Codul de procedură fiscală, reprezentanţii LAPAR afirmă că reducerea TVA la carne nu avantajează decât procesatorii.

"Scăderea TVA nu rezolvă problema pe care încercăm noi să o rezolvăm: acumularea la buget a unei sume mai mari sau ieftinirea produselor. Acei bani se duc în buzunarul procesatorilor. Presiunile care se fac la nivel de guvern sunt făcute de procesatori şi nu de producătorul de carne. De ce nu ar merge pe propunerea pe care eu am făcut-o unui preşedinte la Camera Deputaţilor. Vrei să elimini evaziunea? Mergi cu TVA zero până la consumator. Atunci nu mai ai interesul să aduci carne din afară", a mai adăugat Laurenţiu Baciu.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus