Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Daniel Constantin: Datoria mea este să găsesc un echilibru perfect, astfel încât toate sectoarele din agricultură să se dezvolte

daniel-constantin-2
Datoria mea este să găsesc un echilibru perfect, astfel încât toate sectoarele din agricultură să se dezvolte, nu doar un singur sector, a declarat, joi, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, la finalul discuţiilor cu reprezentantul apicultorilor care au protestat în faţa Ministerului Agriculturii faţă de de utilizarea unor pesticide folosite pentru tratarea culturilor agricole.

"A fost un protest inedit, iar principala problemă pe care au ridicat-o a fost legată de tratamentul cu neonicotinoide pentru cultura florii soarelui, porumbului şi rapiţei. Le- am explicat că ministerul trebuie să ţină un echilibru atât pentru dezvoltarea producţiei vegetale cât şi în ceea ce înseamnă protejarea familiilor de albine. Şi eu cred că s-a găsit echilibru printr-un consens extraordinar. L-am apreciat pentru că tratamentul acesta se face din 2006 -2007 şi nu am văzut cazuri foarte grave în România", a subliniat Constantin.
Şeful de la Agricultură a precizat că este important pentru agricultorii care sunt în cultura mare să trateze în anumite zone, însă aceştia au şi obligaţia de a manifesta o transparenţă mai mare şi de a anunţa de fiecare dată când aplică acest tratament.
"Interdicţia europeană a survenit în anul 2013. Noi fiind cel mai mare producător de porumb şi de floarea soarelui la nivel european am notificat să existe această derogare. Nu cred că au fost probeleme pentru că şi numărul de familii de albine a crescut cu 13% faţă de 2013. Pot să vă garantez că sunt ultimul care aş pune în pericol viaţa albinelor, mai ales că nu am niciun fel de fermă, nu sunt în producţia vegetală, dar există şi o tradiţie în familia mea de crescători de albine", a adăugat ministrul de resort.
Daniel Constantin consideră că acest protest a apărut întâmplător în campania electorală mai ales că este vorba de ceva ce s-ar putea întâmpla în 2015.
"Demersul acesta vine întâmplător în campania electorală, mai ales că se presupune că se întâmplă în anul 2015, că vom solicita o nouă derogare în anul 2015. Dacă va exista această solicitare din partea producătorilor, sigur vom analiza, îi vom chema la masă şi vom discuta cu dânşii pentru un consens. Nu le-am ascuns faptul că, dacă va exista această intenţie, este posibil să cerem o nouă derogare. Eu nu văd doar interesul unui sector, eu văd interesul tuturor şi datoria mea este să găsesc un echilibru perfect astfel încât toate sectoarele să se dezvolte", a adăugat şeful MADR.
Afirmaţiile ministrului Agriculturii au fost susţinute şi de reprezentanţii Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) şi cei ai Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), asociaţie înfiinţată în 1958, singura cu acoperire naţională.
România deţine, în prezent, 1,47 milioane de familii de albine şi are în jur de 40.000 de apicultori la nivel naţional, peste 60% dintre aceştia fiind membri ai Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.
Aproximativ 30 de membri ai Federaţiei Asociaţiilor Apicole din România - ROMAPIS au protestat joi în faţa Ministerului Agriculturii faţă de autorizarea pe care o consideră abuzivă a unor pesticide folosite pentru tratarea culturilor agricole, dar care prezintă un risc de dispariţie a albinelor.
"România este singura ţară care nu respectă regulamentul european 485/2013 care interzice utilizarea în toate statele membre a celor trei neonicotinoide care sunt încriminate de dispariţia albinelor. România a dat două derogări în anul 2014 şi dorim ca în anul 2015 să înceteze această practică. În acest an, producţia de miere se apropie de zero, a fost un an calamitat din punct de vedere al condiţiilor climaterice, dar au fost semnalate şi depopulări masive ale stupilor în România cauzate de praful care s-a ridicat la însămânţările din primăvară", a declarat, joi, preşedintele ROMAPIS, Mircea Ciocan.
Acesta a subliniat că, în cazul în care federaţia nu va obţine o confirmare din partea MADR că nu vor mai exista derogări în anul 2015 referitoarea la folosirea neonicotinoidelor, se va adresa instanţelor europene.
Pesticidele care au o toxicitate deosebită pentru albine aparţin unei noi clase denumită neonicotinoide şi au fost introduse pe piaţa europeană în anul 2000 fiind caracterizate printr-o mare eficienţă pentru că sunt de 7.000 de ori mai toxice decât DDT.

Federaţia ROMAPIS reprezintă 10% din apicultura românească, respectiv peste 3.000 de membri apicultori care deţin 150.000 de familii de albine.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus