Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Germania: Peste 100.000 de păsări au fost sacrificate din cauza gripei aviare

pasari-4
Autoritatea Sanitară Veterinară din Germania a anunţat joi sacrificarea a peste 100.000 de păsări de la fermele din landul Saxonia Inferioară, din cauza epidemiei de gripă aviară care se extinde în Europa, transmit DPA, Xinhua şi Reuters.

Frank Beumker, purtător de cuvânt al autorităţilor locale din Cloppenburg, a afirmat că toţi cei 16.000 de curcani de la o fermă au fost sacrificaţi după descoperirea unor cazuri de gripă aviară H5N8, iar alte 92.000 de păsări de la două ferme din apropiere au fost de asemenea sacrificate.
Facem tot ce ne stă în putere pentru a opri răspândirea virusului. A fost stabilită o zonă de protecţie pe o rază de cel puţin trei kilometri şi o zonă de observare pe o rază de zece kilometri, a explicat Beumker.
Miercuri, autorităţile suedeze au confirmat existenţa virusului H5N8 la păsările sălbatice moarte descoperite în provincia Scania.
Şi Ministerul Agriculturii din Albania a ordonat miercuri suspendarea importurilor de păsări din Austria, Croaţia, Danemarca, Germania, Ungaria, Polonia, Olanda şi Elveţia, după ce toate aceste ţări au raportat descoperirea unor cazuri de gripă aviară H5N8.
De asemenea, Ministerul Agriculturii a cerut fermierilor să îşi ţină păsările închise şi să urmărească atent apariţia unor semne de infecţie. Deşi, deocamdată, nu a fost detectate cazuri de H5N8 în Albania, virusul gripei aviare ar putea apărea în urma contactului cu păsările migratoare, a adăugat Ministerul Agriculturii.
În România, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat că monitorizează sever comerţul intracomunitar şi verifică toate transporturile de păsări care vin din ţările unde, în ultima perioadă, au fost diagnosticate focare de gripă aviară, pentru a preveni pătrunderea bolii pe teritoriul României.
Până în acest moment Ungaria, Elveţia, Danemarca, Croaţia, Germania, Olanda şi Austria au notificat la Bruxelles existenţa focarelor de gripă aviară pe teritoriul lor. În cazul Germaniei, Ungariei şi Austriei au fost emise Deciziile Comisiei Europene privind zonele de restricţie sanitară veterinară în contextul evoluţiei focarelor de influenţă aviară înalt patogenă a virusului H5N8.
La rândul său, Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE) a solicitat celor 180 de state membre, printre care se numără şi România, să sporească măsurile de biosecuritate la ferme, pieţe şi în comerţul cu păsări, pentru a limita răspândirea gripei aviare.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus