Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Eveniment Corteva Agriscience: Investițiile în educație sunt cheia pentru avansarea egalității de gen în agricultură

corteva-event-1
Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeilor din Mediul Rural, celebrată în toată lumea pe data de 15 octombrie, Corteva Agriscience, unul dintre cei mai mari furnizori de inputuri în agricultură, a organizat un eveniment însoțit de panel de discuții pentru a radiografia situația actuală a doamnelor din România active în domeniu. La eveniment au participat peste 80 de femei fermier, presă, reprezentanți din instituții de stat, asociații, profesori și manageri ai unor companii agricole cheie.

Panelul de discutii a reunit o varietate de opinii din partea doamnelor Maria Cîrjă, director de marketing Corteva Agriscience România, Elena Tatomir, director general Direcția Generală Politici Agricole din cadrul Ministerului Agriculturii, Ana-Maria Bușoniu, Secretar de Stat, reprezentant al Ministerului Fondurilor Europene, Crenguța Bărbosu, manager Program Agricol WorldsVision România și Cristina Chiriac, președintele Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin din România (CONAF).

Discuțiile au reliefat o creștere a nivelului de implicare al femeilor din România în agricultură și antreprenoriat și au prilejuit expunerea unor studii de caz și exemple de succes din domeniu. Au fost punctate, în egală măsură, probleme specifice comunităților rurale precum învățământul, numărul mare de femei inactive pe piața de muncă, violența domestică sau numărul mare mame adolescente. Printre acțiunile considerate utile pentru avansarea rolului femeilor in domeniul agricol se numără: creșterea nivelului de educație și digitalizare în mediul rural, dezvoltarea mai multor unități de procesare, accesarea de programe de sprijin europene și o mai bună colaborare între autorități și între unitățile de învățământ agricol și fermierii din zonele adiacente.

„Dacă vorbim despre agricultură, atunci trebuie să ne raportăm la subiectul egalității de gen din două perspective. Trebuie să privim lucrurile din perspectiva femeilor angajate în companii agricole care doresc să aibă cariere de succes, dar și din perspectiva femeilor fermier care dețin o afacere de familie și luptă cu diverse bariere în a administra aceste afaceri. În ambele cazuri, felul în care aceste femei sunt tratate are un impact profund asupra dezvoltării agriculturii și a economiei naționale, precum și a securității alimentare, dacă privim lucrurile la o scară globală”, a declarat Maria Cîrjă, director de marketing Corteva Agriscience România.

„Există un interes mare din partea doamnelor pentru domeniul agricol. Din cei 844.000 de fermieri care conduc exploatații agricole înregistrați de APIA, 275.000 sunt femei. Doar în Ministerul Agriculturii avem circa 400 de femei angajate, iar din cele 58 de licee agricole din țară 30 sunt conduse de femei.”, a declarat Elena Tatomir, director general Direcția Generală Politici Agricole din cadrul Ministerului Agriculturii. „Suprafețele agricole prelucrate în România au crescut, productivitatea este mai mare, se fac anual investiții substanțiale în acest domeniu. Dar dincolo de producția agricolă, trebuie să încurajăm procesarea și consumul de produse procesate local”, a completat Elena Tatomir.

„Pentru a dezvolta satul românesc avem nevoie să aplicăm pentru mai multe surse de finanțare. Sunt intervenții diferite care pot fi finanțate prin politica de coeziune și aș menționa aici dezvoltarea învățământului agricol, înființarea de start-up-uri sau servicii și economii sociale care să adreseze persoane vulnerabile sau cele care provin din categorii defavorizate. Colaborarea între ministere, între mediul public și privat sau cea dintre consultanți și fermieri devine foarte importantă”, a declarat Ana-Maria Bușoniu, Secretar de Stat, reprezentant al Ministerului Fondurilor Europene.

„Agricultura devine un domeniu din ce în ce mai performant, iar pentru a face performanță este nevoie de cunoștințe din domenii diverse. Mai mult, însă, credem că e nevoie de practică și de o colaborare între fermieri și școlile agricole. Fac un apel la doamnele active în agricultură să se apropie de tinerii din învățământul preuniversitar agricol și să le ofere o șansă. Aceștia ar putea fi specialiștii de care vor avea nevoie curând”, a declarat Crenguța Bărbosu, manager Program Agricol WorldsVision România.

„Avem nevoie o cultură antreprenorială, de experiență și modele de succes. Acest lucru poate fi extrapolat și în agricultură. Numai 675.000 de femei din România sunt implicate azi în antreprenoriat, în poziții de manager, asociat, acționar, administrator sau PFA. Datele statistice arată că sunt multe lucruri pe care le putem face pentru a îmbunătăți statutul femeii.”, a declarat Cristina Chiriac, președinte CONAF.

Corteva Agriscience, companie 100% agricolă cu departamente puternice de cercetare, producător și furnizor de semințe, produse de protecția plantelor și soluții digitale, țintește să devină promotor global al egalității de gen pe plan global și, mai ales, în România. Înțelegând impactul pozitiv pe care îl au femeile, compania caută să incorporeze egalitatea de gen în cultura sa și să beneficieze de efectele echilibrului de gen.

Corteva Agriscience a comandat anul trecut un studiu amplu, care a colectat date din 17 țări pentru a sublinia importanța femeilor în domeniul agricol și pentru a identifica barierele care stau în calea unei implicări depline și de succes a acestora. Rezultatele studiului arată că, deși femeile sunt foarte încântate să lucreze în acest domeniu, ele simt o discriminare de gen destul de răspândită care variază de la 78% în India până la 52% în SUA. Doar jumătate dintre femei spun că au la fel de mult succes ca bărbații cu aceleași aptitudini, 42% afirmă că beneficiază de aceleași șanse ca omologii lor bărbații și 38% spun că sunt împuternicite să ia decizii privind modul în care sunt utilizate fondurile în ferme și agricultură. Aproape 40% dintre respondenți spun că au venituri mai mici decât bărbații și un acces mai limitat la surse de finanțare.

Corteva dorește să implice mai mult companiile, comunitățile locale, autoritățile și grupurile de femei din diverse etape ale producției agricole și să le ofere acestora o platformă de comunicare, schimb de experiențe și sfaturi.

Despre Corteva Agriscience
Corteva Agriscience este o companie globală, pur-agricultură, tranzacționată pe bursă, care oferă fermierilor din întreaga lume cel mai complet portofoliu din industrie - inclusiv un mix echilibrat și divers de semințe, soluții pentru protecția culturilor și soluții digitale axate pe maximizarea productivității și creșterea randamentului și profitabilității. Având în portofoliu unele dintre cele mai ușor de recunoscut mărci din agricultură și o linie de produse și tehnologii de top în industrie, care pot genera creșteri viitoare, compania se angajează să colaboreze cu părțile interesate din întreg sistemul alimentar, contribuind la promisiunea de a îmbogăți viața celor care produc și a celor care consumă și asigurând progresul generațiilor viitoare. Corteva Agriscience a devenit o companie independentă listată la bursă pe data de 1 iunie 2019 anterior fiind divizia agricolă a DowDuPont. Mai multe informații sunt disponibile pe www.corteva.com.

Înapoi la știri

blog comments powered by Disqus