Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Combina LEXION cu numărul 50.000 a ieșit de pe linia de asamblare

lexion50000
Combina LEXION cu numărul 50.000 a ieșit de pe linia de asamblare CLAAS din Harsewinkel. Pe parcursul poveștii sale de succes de 21 de ani, combina de recoltat de mare capacitate a devenit vârful de lance al tehnologiei agricole internaționale. Fiecare utilaj LEXION include peste 50.000 de piese, 4.000 m de cabluri electrice și 215 m de conducte hidraulice. Combina LEXION cu numărul 50.000, cu designul său jubiliar va fi prezentată la multe târguri și expoziții din Europa în următoarele luni.

După aproape un deceniu de dezvoltare, CLAAS a lansat prima combină de recoltat LEXION în 1995. Seria 400 le oferea fermierilor noi niveluri ridicate de performanță. Sistemul de batozare APS, cu toba sa extinsă la 600 mm, a fost combinat pentru prima dată cu sistemul de separare a reziduurilor de boabe ROTO PLUS. Această combinație a dat naștere sistemului APS HYBRID cu eficiență dovedită. Operatorii puteau acum lucra într-o cabină confortabilă, echipată cu computerul de bord integrat CEBIS. În plus, sistemele de ghidare GPS PILOT și LASER PILOT au facilitat ghidarea combinei.

Cu LEXION, CLAAS a pus bazele unui nou segment premium în agricultură. La șase ani de la lansarea pe piață, de pe linia de asamblare ieșea combina de recoltat de dimensiuni mari cu numărul 10.000 – un model LEXION 480 de 415 CP cu șenile de cauciuc și o capacitate potențială de recoltare de 40 t de boabe pe oră – dovada succesului enorm al utilajului LEXION de mare capacitate pe câmpuri din toată lumea.

În 2003, LEXION 500 a reprezentat o evoluție de succes a combinei de recoltat de înaltă clasă. Capacitățile de recoltare mai mari și sistemele tehnice mai sofisticate, precum clapetele de rotor reglabile pentru adaptarea zonei de separare și o oprire rapidă a implementelor montate în față făceau mult mai ușoară munca operatorului. După doar doi ani, CLAAS lansa seria 600 care le oferea fermierilor o eficiență sporită datorită unei capacități de recoltare de până la 70 t de boabe pe oră.

În 2010 a început producția celei mai mari combine de recoltat, LEXION 700. Aceasta se poate deplasa cu o viteză maximă de 40 km/h pe drumuri, poate lucra cu hedere cu o lățime de până la 12,30 m, într-un mod ce nu afectează solul și resursele și are un software de înaltă performanță care documentează cu meticulozitate procesul de recoltare și îi furnizează operatorului informații precise.

Cu LEXION 780, CLAAS a stabilit în 2013 un nou reper în istoria combinelor de recoltat. Pe lângă buncărul de boabe cu o capacitate de 13.500 l, utilajul este echipat cu sistemul integrat de asistență pentru operator CEMOS AUTOMATIC. Software-ul controlează valorile implicite specifice setate de fermier și, după o scurtă perioadă de timp, identifică setările optime pentru sistemele de batozare. Aceste setări optime sunt verificate la intervale de o secundă și adaptate continuu, luând în considerare condițiile de recoltare care se schimbă pe parcursul unei zile. LEXION 700, care include acum un sistem de curățare 4D și un sistem automat de control al fluxului de material recoltat, a primit titlul „Utilajul agricol al anului 2016” la Agritechnica, cel mai mare târg de tehnologie agricolă din lume.

LEXION datorează succesul său nu numai inginerilor, ci și clienților din toată lumea, care utilizează combinele de recoltat în activitățile lor. Mulți dintre ei se bazează de peste douăzeci de ani pe aceste combine de mare capacitate. Antreprenorul Burghard Kaufmann din regiunea Osnabrück povestește: „Tatăl meu a cumpărat prima combină de recoltat CLAAS la începutul anilor ’60. De atunci am lucrat întotdeauna cu utilaje CLAAS. Primul LEXION 430 a sosit în 1998.” Dar Burghard Kaufmann a adăugat recent un LEXION 670 la flota sa extinsă de optsprezece combine de recoltat.


Înapoi la știri



blog comments powered by Disqus