Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Harghita: Producţia de grâu este bună din punct de vedere cantitativ, dar calitatea lasă de dorit

grau-8
Producţia de grâu înregistrată în Harghita este una bună din punct de vedere cantitativ, dar calitatea lasă de dorit din cauza condiţiilor meteo care au îngreunat erbicidarea sau fertilizarea unor parcele.

Directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Harghita, Torok Jeno, a declarat că grâul s-a recoltat de pe 90 la sută din cele aproximativ 12 mii de hectare din judeţ, iar producţia medie la hectar este de 3.300 kg. Din punct de vedere cantitativ, Torok Jeno a spus că “este o producţie bună pentru judeţul nostru”, dar în ceea ce priveşte calitatea grâului a opinat că “sunt probleme”.
El a explicat că a fost un an dificil, cu multe precipitaţii, fapt care a afectat erbicidarea, motiv pentru care, la recoltare, alături de grâu se regăsesc şi seminţe de buruieni. De asemenea, ploile înregistrate în lunile mai şi iunie au spălat din fertilizanţii aflaţi în sol şi o parte din grâul harghitean nu are calităţi de panificaţie destule de bune, “în special fiind o probleme cu glutenul”.
Torok Jeno a mai spus că s-au întâmpinat dificultăţi la recoltarea în unele parcele, care au fost culcate de viituri şi vijelii, caz în care s-au înregistrat “pierderi cantitative şi calitative”.
În ceea ce priveşte preţul grâului, acesta continuă să fie foarte scăzut, sub nivelul celui înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Potrivit sursei citate, anul trecut preţului unui kilogram de grâu a fost de 74 de bani, iar în present acesta este de doar 55 bani.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus