Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Intrarea în a „patra dimensiune” cu LEXION 700

claas-lexion-700
CLAAS a fost primul producător de utilaje agricole care a lansat o combină de recoltat adecvată pentru condiţiile de recoltat din Europa, în 1936. De atunci, CLAAS şi-a consolidat poziţia de lider pe piaţa europeană cu ajutorul acestui utilaj agricol. Din cele trei serii de modele produse în prezent de companie, LEXION, TUCANO şi AVERO, LEXION nu este doar combina de recoltat cea mai puternică din lume, ci şi seria cu o vechime de 20 de ani, această serie incorporând experiență atât în ceea ce priveşte cercetarea şi dezvoltarea, cât şi în ceea ce privește funcţionarea practică.
În prezent, îmbunătăţirea detaliilor unui utilaj este, de obicei, aspectul care sporeşte performanţele acestuia, siguranţa în timpul funcţionării, eficienţă şi confortul operatorului. Pe aceste detalii s-au bazat proiectanţii din Harsewinkel atunci când au creat seria de modele LEXION 700, îmbunătăţind sistemele de curăţare şi de separare reziduală a boabelor, tocătorul de paie şi sistemele electronice.

Noul LEXION 700 a trecut la următorul nivel şi în zona de control al emisiilor. Îndeplinind acum cerinţele standardului pentru tratarea emisiilor Tier 4/Stage 4, CLAAS a înlocuit furnizorul de motoare CAT pentru LEXION 700 cu Mercedes-Benz. Cele mai performante modele 780 şi 770 sunt dotate cu un motor Mercedes-Benz de ultimă generaţie, cu o cilindree de până la 15,6 litri. Acesta dezvoltă o putere maximă de 626 cp pentru LEXION 780. Modelele LEXION 750 şi 740 sunt propulsate de un motor Mercedes-Benz cu o cilindree de 10,7 litri. Excepţia de la această regulă este noul motor Perkins utilizat pe modelul LEXION 760.

Modelele LEXION 750 şi 740 au fost echipate şi cu sistemul DYNAMIC COOLING cu turaţie variabilă a ventilatorului. Acest sistem furnizează întotdeauna nivelul de răcire cerut de motor.
Pentru a ţine pasul cu puterea tot mai mare a utilajelor, CLAAS a crescut şi dimensiunile rezervorului de boabe pentru două dintre cele mai mari modele, LEXION 780 TERRA TRAC şi 770 TERRA TRAC, la 13.500 l. Cu o rată de descărcare de 130 l/s, conţinutul rezervorului de boabe poate fi transferat în mai puţin de două minute.

Reprezentând tehnologia cea mai avansată pentru separarea reziduală a boabelor, LEXION 700 este echipat cu 5 grătare pentru fiecare rotor, 6 instalate pe vârful de gamă LEXION 780, şi plăci de acoperire acționate hidraulic pentru primele două segmente ale rotorului.
La utilajele CLAAS, curăţarea 3D a reprezentat până acum cea mai avansată tehnologie pentru compensarea înclinării laterale. În cadrul acestui proces, controlul activ al sitei superioare reduce încâlcirea materialului pe site. Fără această funcţie de compensare, există riscul de pierderi atât în procesul de curăţare, cât și de pierderi de putere în timpul recoltării pe teren deluros. Evident, această chestiune devine şi mai serioasă pe măsură ce puterea utilajului creşte.

A patra dimensiune – curăţarea 4D
Din aceste motive, CLAAS a dezvoltat curăţarea 4D pentru noile modele de putere mare din seria LEXION 700. Curăţarea 4D este formată din două componente: controlul plăcii de acoperire a rotorului în funcţie de pantă şi controlul automat al ventilatorului. Utilajele cu curăţare 4D sunt echipate cu o a treia pereche suplimentară de plăci de acoperire a rotorului. Controlul activ al plăcilor de acoperire a rotorului intervine în funcţie de înclinarea laterală şi longitudinală a utilajului, în funcție şi de randamentul curent de separare şi curăţare. În acest proces, segmentele plăcilor de acoperire a rotorului care sunt cu faţa către pantă se deschid sau se închid automat, în funcție de pantă, atât cât este necesar. Turaţia ventilatorului este reglată automat pentru deplasarea în rampă sau în pantă. Astfel, noul sistem de curăţare 4D intră în funcţiune încă din etapa separării reziduale a boabelor, reducând timpul de curăţare necesar. Curăţarea 4D funcţionează automat pe fundal şi nu trebuie controlată suplimentar de către operator. Funcţia este integrată complet în CEMOS AUTOMATIC şi contribuie la sistemul de optimizare complet automatizat al utilajului. Desigur, operatorul poate interveni manual şi, dacă este necesar, poate dezactiva sistemul folosind terminalul CEBIS.

LEXION 750 acum disponibil şi ca versiune MONTANA
Cele două modele LEXION 760 şi LEXION 750 sunt acum disponibile şi în versiunea MONTANA pentru recoltarea pe teren foarte abrupt şi pot compensa pentru o înclinaţie laterală de până la 17%.

Tip îmbunătăţit de împrăştiere – cilindrii tocătorului de paie mai mari
CLAAS a modificat, de asemenea, dimensiunile tocătoarelor de paie. Diametrul cilindrului pentru noul LEXION 700 a fost mărit cu 5 cm, rezultând într-o lungime mai mare de tocare şi o alimentare şi ghidare mai uniformă a recoltei. În combinaţie cu un defector cu plăci de împrăștiere, cilindrul mai mare de tocare îmbunătăţeşte accelerarea plevei, producând astfel un model mai lat şi mai uniform de împrăştiere pe câmp.
Noile modele pot realiza o împrăştiere și mai uniformă folosind împrăştietorul radial controlat prin intermediul hărții. În acest sens, împrăştietorul radial este acum echipat cu un sistem mecanic de acţionare. Noul împrăştietor radial funcţionează la o turaţie mai stabilă și oferă un confort de operare sporit şi un consum redus de carburant.
Placa de frecare a contrabătătorului şi contracuţitele tocătorului pot fi reglate confortabil hidraulic folosind terminalul CEBIS din cabină. Operatorul poate comuta între poziţia de transport, tocare şi formarea de brazde prin simpla apăsare a unui buton din cabină.

Recoltarea în condiţii dificile – controlul automat al fluxului de material recoltat
Combinele de recoltat CLAAS sunt recunoscute pentru faptul că pot lucra la capacitate maximă chiar şi în condiţii dificile de recoltat. În aceste circumstanţe, sistemele de acţionare ale combinei de recoltat sunt supuse unor sarcini ridicate. Pentru a detecta din timp vârfurile de sarcină critice, CLAAS a dezvoltat un sistem de control automat al fluxului de material recoltat pentru noul LEXION 700. Acest sistem monitorizează şi compară turaţiile motorului, mecanismului de treier APS şi sistemului de separare reziduală a boabelor ROTO PLUS în timpul funcţionării. În cazul în care apare o problemă, transportorul central, hederul şi sistemul de descărcare a rezervorului de boabe vor fi oprite imediat în mod automat, pentru a evita o defecțiune.

Practica atinge perfecţiunea – CEMOS AUTOMATIC
În 2012, CLAAS a introdus sistemul CEMOS AUTOMATIC pentru LEXION 700 - a fost primul sistem complet automat de reglare a separării şi curăţării din dotarea unei combine de recoltat. Iniţial, sistemul a fost folosit pentru grâu, orz şi seminţe de rapiţă. Totuşi, CEMOS AUTOMATIC este un sistem autodidact, care se optimizează singur şi care a fost îmbunătăţit permanent de la lansarea sa pe piaţă, ţinând cont de experienţa dobândită la nivel global în timpul operaţiunilor de recoltare. Astfel, CLAAS extinde domeniul de utilizare pentru noul LEXION 700, integrând şi culturile de porumb şi soia, permiţând în acelaşi timp ca sistemul să fie operat direct prin intermediul terminalului CEBIS al utilajului. Logica de control şi ghidarea prin meniu este identică cu cea folosită pentru restul funcţiilor utilajului.

Despre CLAAS
CLAAS (www.claas-group.com) este o afacere de familie fondată în anul 1913 şi este unul dintre cei mai importanţi producători de utilaje agricole la nivel global. Compania cu sediul în Harsewinkel, Germania, este lider pe piaţa europeană de combine de recoltat. CLAAS este lider mondial în ceea ce priveşte un alt mare grup de produse, combinele autopropulsate de recoltat furaje. Totodată, CLAAS este un nume de referinţă la nivel mondial în tehnologia agricolă, în domeniul tractoarelor, preselor de balotat şi al utilajelor agricole de recoltat furaje. Portofoliul de produse al companiei CLAAS include, de asemenea, tehnologie a informaţiei de ultimă oră în ceea ce priveşte agricultura. Firma CLAAS are 11.400 de angajaţi la nivel mondial şi a raportat o cifră de afaceri de 3,8 miliarde de euro în anul financiar 2014.


Înapoi la știri

blog comments powered by Disqus