Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Statele membre UE nu au autorizat cultivarea a trei soiuri de porumb modificat genetic

porumb-4
Reprezentanţii celor 28 de state membre UE au refuzat vineri să autorizeze cultivarea a trei soiuri de porumb modificat genetic, dar nici nu au fost de acord cu interzicerea lor, lăsând astfel decizia în mâinile Comisiei Europene, informează AFP.

Votul organizat de Executivul comunitar în cadrul comitetului tehnic a fost primul de acest fel organizat după intrarea în vigoare a noii legislaţii, adoptate în 2015, care permite statelor membre să ceară interzicerea cultivării de OMG-uri pe o parte sau pe întregul lor teritoriu.
Vineri un număr de 17 state membre (Austria, Bulgaria, Cipru, Croaţia, Danemarca, Germania, Grecia, Franţa, Olanda, Polonia, Letonia, Lituania, Italia, Slovenia, Malta,
Luxemburg şi Ungaria) la fel ca şi patru regiuni (Scoţia, Ţara Galilor, Irlanda de Nord şi Walonia) au decis să refuze cultivarea organismelor modificate genetic.
În prezent, soiul de porumb MON 810, dezvoltat de gigantul american Monsanto, este singurul tip de OMG autorizat în UE. Beneficiind de o autorizaţie care datează din 1998 acest soi de porumb este cultivat în Spania, Portugalia şi într-o mai mică măsură în Cehia. Toate celelalte tentative de a introduce în cultură şi alte seminţe modificate genetic au eşuat în faţa opoziţiei statelor membre. Situaţia este însă diferită în ceea ce priveşte importul şi comercializarea de OMG.
Votul organizat vineri privea reînnoirea autorizaţiei pentru porumbul Monsanto precum şi autorizarea a două noi seminţe de porumb modificat genetic, dezvoltate de companiile DuPont şi Syngenta.
"Nu s-a ajuns la nicio majoritate calificată, nici pentru dar nici împotriva autorizării", a anunţat un purtător de cuvânt al Comisiei într-un scurt comunicat. "Comisia va analiza care sunt următoarele etape", a adăugat purtătorul de cuvânt.
La începutul acestei luni, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că decizia cultivării plantelor modificate genetic se va lua în funcţie de "interesul statal", dar şi de costurile necesare pentru luarea unei asemenea decizii. "Cultivarea plantelor modificate genetic este o temă pe care ar trebui să o abordăm într-o altă formulă, decât o întrebare pur şi simplu pentru un ministru, respectiv cu cercetarea, cu oamenii din producţie, în aşa fel încât să vedem care este interesul statal, cât ne costă o asemenea decizie şi ce cale trebui să luăm", a răspuns Petre Daea după validarea în Comisiile de specialitate din Parlament.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri

blog comments powered by Disqus