Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

APIA a gestionat cereri de finanţare pentru un milion de beneficiari în cei zece ani de la aderarea României la UE

fermieripecamp
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a gestionat, în cei zece ani de când România este membră a Uniunii Europene, cererile depuse de peste un milion de beneficiari, pentru toate schemele şi măsurile gestionate, se arată într-un comunicat al Agenţiei.

"Sfârşitul anului 2016 marchează încheierea primului deceniu de când România este membră a Uniunii Europene şi, totodată, a primului deceniu de implementare, de către APIA, a schemelor şi măsurilor de sprijin finanţate din fonduri europene şi naţionale destinate susţinerii fermierilor români. (...) În tot acest timp, APIA a reuşit să gestioneze situaţiile şi provocările apărute în prelucrarea cererilor depuse de peste un milion de beneficiari, pentru toate schemele şi măsurile gestionate", se menţionează în comunicat.
Potrivit documentului, valoarea plafonului financiar alocat de Uniunea Europeană, pe care APIA l-a derulat în perioada de programare 2007-2014, a fost de 11,82 miliarde de euro.
"Din totalul fondurilor destinate agriculturii pentru România, în perioada 2007-2014, APIA a asigurat absorbţia fondurilor europene pentru agricultură, contribuind astfel la încurajarea transferului de cunoştinţe şi a inovării, creşterea competitivităţii, promovarea organizării lanţului alimentar şi a gestionării produselor, refacerea, protecţia şi consolidarea ecosistemelor, încurajarea utilizării eficiente a resurselor şi tranziţia către o economie cu consum redus de carbon, dar şi la promovarea incluziunii sociale, a reducerii sărăciei şi a dezvoltării economice în zonele rurale", se mai arată în comunicat.
Astfel, în perioada 2007-2013, raportat la alocarea financiară aferentă fiecărui an, APIA a înregistrat o rată a absorbţiei fondurilor europene de 98%.
În perioada 2015-2020, România beneficiază de alocări financiare de peste 20 miliarde de euro de la UE.
"Astfel, bugetul încredinţat APIA pentru gestionare, în cadrul noii Politici Agricole Comune, a crescut substanţial: aproximativ 14,25 miliarde euro, din care circa 11,35 miliarde euro revin României pentru acordarea plăţilor directe şi a măsurilor de piaţă. (...) Procentual, APIA gestionează în noua perioadă de programare circa 70% din valoarea totală a fondurilor alocate României pentru sectorul agricol", se subliniază în comunicatul citat.
Conform APIA, noua Politică Agricolă Comună intrată în vigoare începând cu anul 2015 a presupus aplicarea unor scheme şi măsuri noi, mult mai complexe.
"În 2016, în acest context, Comisia a decis ca plăţile aferente anului 2015 să se efectueze până la data de 15 octombrie. APIA a reuşit să se încadreze în acest termen, având în vedere că peste 90% din plăţi s-au efectuat până la sfârşitul lunii august", se mai arată în documentul citat.
În plus, Agenţia susţine că în acest an a reuşit plata în avans a peste 870 de milioane de euro, pentru un număr de 754.421 de fermieri, o valoare record a plăţilor în avans pe care le face România pentru o campanie de plţi directe, dar şi începerea plăţilor finale la data de 1 decembrie 2016.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus