Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Plăţile în avans aferente campaniei 2016 vor fi efectuate în perioada 16 octombrie - 1 decembrie

camp-7
Fermierii români vor primi avansul din subvenţiile europene aferente anului 2016 în perioada 16 octombrie - 1 decembrie 2016, a anunţat, miercuri, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Conform regulamentelor europene, plăţile din cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin se fac în perioada 1 decembrie - 30 iunie a anului calendaristic următor.
"Plăţile se fac în maximum două tranşe, în perioada menţionată. (...) statele membre pot plăti înaintea datei de 1 decembrie, dar nu înaintea datei de 16 octombrie, avansuri de până la 50% în cazul plăţilor directe şi de până la 75% în cazul sprijinului acordat în cadrul dezvoltării rurale", precizează APIA, citând regulamentele europene.
Campania de primire a cererilor unice de plată pentru anul 2015 a fost prima din noua Politică Agricolă Comună (PAC) 2014 - 2020 şi a adus schimbări majore impuse de legislaţia comunitară pentru toate statele membre. Legislaţia a cuprins atât partea de activitate din sectorul vegetal, cât şi din cel zootehnic, existând totodată reguli noi privind criteriile de eligibilitate. Din cauza contractării cu întârziere a serviciilor de realizare şi gestionare a softului şi a blocajelor din modulul electronic realizat de asocierea Siveco - Teamnet pentru APIA, mii de fermieri au rămas cu avansurile neplătite la subvenţie pe 2015.
Potrivit datelor APIA, până în prezent, agenţia a efectuat plăţi pentru Campania 2015, în valoare de 1,936 miliarde de euro pentru un număr de 929.420 beneficiari (98,44 % din numărul total de beneficiari), pe toate tipurile de fonduri (Fondul European de Garantare Agricolă - FEGA, Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală - FEADR şi buget naţional).

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus