Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Noul JAGUAR de la CLAAS – mai confortabil, mai ecologic, mai eficient

claas-jaguar
Cu două serii noi şi un număr total de 11 modele, CLAAS oferă cea mai extinsă gamă de combine de recoltat furaje din lume. De la canalul de alimentare până la cel de descărcare, CLAAS şi-a etalat şi prin acest utilaj agricol puterea de inovaţie şi tehnologia avansată. Pentru implementarea standardului de emisii Stage IV în toată gama, CLAAS a introdus tehnologii avansate, medele noi de rolere pentru spărgătorul de boabe, implemente noi, precum şi un sistem unic de control al presiunii în anvelope pentru punţile viratoare şi motoare ale combinei JAGUAR.

Cu noile motoare cu 6 cilindri în linie Mercedes-Benz şi tehnologia SCR pentru tratarea emisiilor de noxe, toate modelele CLAAS JAGUAR respectă acum cerinţele standardului de emisii Stage IV (Tier 4). Soluţia AdBlue pe bază de uree folosită de sistem este stocată la bord într-un rezervor de 130 l. Totuşi, cele mai puternice două modele ale seriei, 980 şi 970, nu sunt acoperite de nicio normă privind emisiile, având în vedere puterea ridicată a motoarelor cu care sunt echipate, de peste 560 kW. Astfel, acestea sunt echipate în continuare cu motoarele V8 şi V12 de la MAN.

Dezvoltarea sistemului DYNAMIC POWER
Motorul nu este singurul factor care influenţează eficienţa utilajului; la fel de importantă este şi gestionarea inteligentă a funcţionării. Din acest motiv, CLAAS utilizează sistemul de control automat al puterii motorului DYNAMIC POWER, a continuat să-l dezvolte pentru modelele 980 – 940, în plus față de modelele 870 şi 860, adăugând trei moduri ce pot fi selectate în CEBIS. DYNAMIC POWER reglează puterea motorului în funcţie de turaţia acestuia. Cu accelerația la maxim, sistemul atinge nivelul maxim de eficienţă, motorul dezvoltând puterea maximă la turaţia de 1800 rpm. La o încărcare parţială, cu turaţii ale motorului de 1800 – 2000 rpm, sistemul DYNAMIC POWER adaptează puterea motorului la condiţiile de funcţionare, reducând treptat turaţia acestuia în 10 paşi. Astfel, se obține o economie de carburant de până la 10,6% la încărcare parţială. O altă caracteristică nouă este posibilitatea operatorului de a alege dintre cele trei setări de putere ale motorului a câte trei trepte. Cele trei setări sunt „putere maximă”, „putere mare” sau „putere normală”. O altă noutate este faptul că, în timpul recoltării, mașina intră întotdeauna în câmp cu motorul la putere maximă (treapta 10), iar apoi sistemul alege cea mai eficientă setare pentru puterea motorului. Acest lucru asigură un nivel ridicat de fiabilitate funcţională.

CRUISE PILOT- Controlul automat al vitezei
Şi sistemul de control automat al vitezei CRUISE PILOT ajută la obţinerea unei performanţe şi a unei eficienţe maxime ale motorului, reducând în acelaşi timp efortul depus de operator. În 2013, CLAAS a introdus binecunoscutul sistem CRUISE PILOT pe toate combinele sale de recoltat furaje. Până atunci, acesta era inclus doar în dotarea combinelor de recoltat LEXION. Iniţial, sistemul a fost prevăzut pe modelul vârf de gamă JAGUAR 980. Acum, CLAAS introduce această tehnologie pe alte şase modele, JAGUAR 970 - 940, precum şi pe modelele 870 şi 860. Pentru a utiliza sistemul CRUISE PILOT, operatorul setează mai întâi turaţia dorită a motorului în CEBIS. Se activează ușor apăsând direct butonul de pe maneta multifuncţională. Din acest punct, JAGUAR funcţionează la turaţia specificată a motorului. În cazul în care densitatea recoltei creşte dintr-o dată, viteza utilajului este redusă automat. Dacă densitatea recoltei scade, viteza combinei JAGUAR creşte până la atingerea turaţiei specificate a motorului. Pentru o funcţionare eficientă, sistemul de control detectează volumul de material prelucrat şi rata de funcționare a motorului. Operatorul poate alege între cele trei moduri de funcţionare: cruise control (viteză constantă a mașinii), debit (cantitate constantă de material prelucrat) şi rata maximă de funcționare a motorului.

Sistemul de control al presiunii în anvelope pentru puntea motoare şi cea viratoare
Combina JAGUAR este echipată de mult timp cu un sistem de control al presiunii în anvelope pe puntea faţă, cu avantajele binecunoscute ale acestei tehnologii: protejarea solului, tracţiune îmbunătăţită şi, în special, confortul la rularea pe câmp, stabilitatea ridicată în timpul conducerii şi reducerea la minim a uzurii pe şosele, precum şi consumul redus de carburant. Acum, JAGUAR 900 devine prima combină de recoltat furaje de pe piaţă echipată cu un sistem de control al presiunii în anvelope cu două circuite, pentru puntea motoare şi cea viratoare. Sistemul permite un schimb de aer mult mai rapid datorită celor două circuite, unul de dimensiune mai mare pentru umflarea/dezumflarea anvelopelor şi unul de control. Circuitul de control acţionează ventilele anvelopelor şi verifică presiunea setată a aerului la fiecare 30 de minute. Astfel, presiunea aerului specificată de producătorul anvelopelor este menţinută pe câmp şi mai ales pe şosele. Înainte de folosirea utilajului, operatorul setează presiunile corespunzătoare în anvelope – o dată pentru anvelopele de pe puntea motoare şi separat pentru cele de pe puntea viratoare. În timpul utilizării utilajului, presiunile presetate sunt reglate întotdeauna automat, în funcţie de poziţia butonului pentru deplasare pe drum, sistemul setând automat valori mai mari pentru deplasarea pe şosele şi valori mai mici pentru setările de lucru în câmp.

MULTI CROP CRACKER – două modele noi de rolere pentru furaje de porumb tăiate la o lungime mai mare
În cazul combinei JAGUAR, materialul tocat este prelucrat de MULTI CROP CRACKER (MCC), un sistem flexibil care permite utilizarea unor role cu profiluri diferite în funcţie de tipul de material recoltat şi de nivelul de prelucrare dorit. Rolele pot fi montate şi demontate cu uşurinţă, după cum este necesar. Până în prezent, gama CLAAS de utilaje de tocat boabe pentru furaje de porumb includea modelul MCC M (diametru mediu al rolelor) şi L (diametru mare al rolelor) cu profil de dinţi de ferăstrău pentru furaje tăiate scurt la o lungime de 4,0 – 12 mm. Acum, CLAAS îşi extinde gama cu două profile noi ale rolelor pentru furaje de porumb tăiate la o lungime mare şi Shredlage. Noile role MCC MAX au fost dezvoltate pentru prelucrarea furajelor de porumb cu lungimi de tocare între 15 şi 22 mm. Acestea au un profil de dinţi de ferăstrău şi sunt alcătuite din 30 de segmente inelare. Tot o noutate a gamei, rolele MCC SHREDLAGE au o canelură spiralată cu rotire în sens opus, pe lângă profilul de dinţi de ferăstrău. Astfel, sistemul poate asigura o prelucrare intensivă a porumbului cu o lungime de tocare neobişnuit de lungă, de 26 – 30 mm.

Maneta multifuncţională CMOTION – acum şi pentru combina JAGUAR
În viitor, combina JAGUAR va fi controlată cu ajutorul binecunoscutei manete multifuncţionale CMOTION. Aceasta şi-a dovedit eficienţa în practică şi este apreciată pentru designul său ergonomic şi utilizarea sa intuitivă. Maneta poate fi folosită pentru a controla până la 13 funcţii ale utilajului. După introducerea sa pentru prima dată pe tractorul XERION în 2009, CLAAS a îmbunătăţit continuu maneta multifuncţională, fiind instalată în prezent pe tractoarele CLAAS, pe combinele LEXION, TUCANO şi acum opţional pe combina de recoltat furaje JAGUAR. Obiectivul utilizării acestei tehnologii complexe este dezvoltarea unui singur concept de operare pentru toate utilajele autopropulsate CLAAS. Nu trebuie decât să urcaţi la bord şi să porniţi.

Poziţie confortabilă de şedere
Ergonomia şi confortul sunt doi factori extrem de importanţi în selectarea scaunului operatorului. Până acum, operatorii combinei JAGUAR au putut alege între mai multe variante de scaune, cum ar fi scaunul standard, premium sau rotativ. Pentru noua gamă de modele JAGUAR a fost introdus un scaun cu tapiţerie din piele de înaltă calitate, cu funcţii de încălzire şi ventilaţie. Şi scaunul pentru pasager poate fi comandat cu tapiţerie din piele de înaltă calitate.

Lumini de lucru LED
În zilele lungi care se prelungesc până noaptea, operatorii nu au nevoie doar de un scaun confortabil şi o utilizare fără probleme a utilajului. La căderea serii şi pe timp de noapte, utilizarea unor lumini de lucru adecvate este foarte importantă. Sistemul de iluminat utilizat până acum de JAGUAR, cu becuri H9 şi xenon pentru iluminarea frontală şi laterală, este acum disponibil opţional în varianta cu LED-uri.

Sistem individual de încuiere
Şi când termină lucrul la sfârşitul zilei, operatorul poate lăsa fără griji combina JAGUAR pe câmp. Şi asta pentru că CLAAS a echipat noile utilaje cu un sistem individual de încuiere. Fiecare combină JAGUAR poate fi prevăzută la cerere cu o cheie individuală care deschide portiera cabinei, capacul rezervorului de motorină, capacul rezervorului de uree şi porneşte utilajul.

Noile serii de implemente frontale DIRECT DISC 600 şi 500
CLAAS introduce noi implemente pentru modelul JAGUAR. DIRECT DISC 600 / 500 pentru seria JAGUAR 900 şi DIRECT DISC 500 pentru seria 800. Ambele funcţionează cu noua bară de tăiere MAX CUT dezvoltată de CLAAS. Discurile de tăiere ale implementului sunt poziţionate foarte aproape de partea din faţă şi lasă în urmă o mirişte uniformă. Melcul de alimentare al noilor implemente are un diametru mult mai mare. Astfel, acestea sunt foarte potrivite pentru recoltarea culturilor foarte înalte. Cuţitele laterale sunt disponibile, de asemenea, pentru recoltarea culturilor cu un nivel ridicat de întrepătrundere. Procesul de activare în două etape, cu activarea în primă fază a melcului de alimentare şi apoi a barei de tăiere, a fost preluat de la seria actuală de modele, pentru a permite activarea implementului la turaţii ridicate de ralanti ale motorului. Noile modele DIRECT DISC extind aria de aplicare a hederelor pentru a permite recoltarea culturilor energetice şi, în special, a culturilor cu o înălţime de până la 4,0 m, cum ar fi sorgul.

Despre CLAAS
CLAAS (www.claas-group.com) este o afacere de familie fondată în anul 1913 şi este unul dintre cei mai importanţi producători de utilaje agricole la nivel global. Compania cu sediul în Harsewinkel, Germania, este lider pe piaţa europeană de combine de recoltat. CLAAS este lider mondial în ceea ce priveşte un alt mare grup de produse, combinele autopropulsate de recoltat furaje. Totodată, CLAAS este un nume de referinţă la nivel mondial în tehnologia agricolă, în domeniul tractoarelor, preselor de balotat şi al utilajelor agricole de recoltat furaje verzi. Portofoliul de produse al companiei CLAAS include, de asemenea, tehnologie a informaţiei de ultimă oră în ceea ce priveşte agricultura. Firma CLAAS are 11.400 de angajaţi la nivel mondial şi a raportat o cifră de afaceri de 3,8 miliarde de euro în anul financiar 2014.


Înapoi la știri

blog comments powered by Disqus