Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Achim Irimescu: Absorbţia fondurilor reprezintă o mare problemă; riscăm să dezangajăm un miliard de euro pe dezvoltare rurală

euro1
Absorbţia fondurilor europene reprezintă o mare problemă în condiţiile în care România riscă să dezangajeze un miliard de euro pe dezvoltare rurală şi aproape 40% din fondurile pentru pescuit, a declarat, luni, Achim Irimescu, ministrul propus pentru portofoliul Agriculturii, la audierile din Comisiile de specialitate din Parlament.

"Prioritatea numărul unu la nivelul Ministerului Agriculturii pentru anul viitor este aplicarea Politicii Agricole Comune (PAC) şi a Politicii Comune de Pescuit. Pe lângă aspectele legislative o mare problemă este cea a absorbţiei. S-a avansat foarte mult, dar încă există riscul şi probabil se vor dezangaja anul acesta un miliard de euro pe dezvoltare rurală şi aproape 40% pe fondurile de pescuit. Avem desigur provocări mari şi îmi propun să analizez cu toţi cei implicaţi măsuri pentru a reuşi reducerea dezangajărilor. S-a renunţat la proiecte de 800 de milioane de euro, este o sarcină grea pentru a putea recupera ce se mai poate recupera. Sigur nu vom putea face minuni, au fost cauze obiective şi nu-mi propun să critic pe nimeni", a spus Irimescu.
Acesta a precizat că una dintre cauze pentru care absorbţia a avut de suferit vizează procedurile complicate de accesare a fondurilor europene.
"Din păcate în loc să simplificăm lucrurile în timp, mai mult le-am complicat. Sunt o mulţime de formulare, de avize care se cer, iar în alte state nu există o astfel de birocraţie. Dacă ne uităm până de curând erau 70.000 de pagini de legislaţie europeană în PAC. Sigur, comisarul Dacian Cioloş a încercat să simplifice dar introducerea înverzirii şi alte două măsuri pentru România, respectiv tinerii fermierii şi micii fermier au adăugat legislaţie şi au complicat lucrurile. Deci, îmi propun simplificarea şi sper să reuşim să facem ceva pentru că noi în România am creat munţi de hârtie", a adăugat Achim Irimescu.
Miniştrii propuşi de premierul desemnat Dacian Cioloş sunt audiaţi luni în comisiile de specialitate din Parlament, iar ulterior urmează să primească votul de învestitură în plenul reunit.

Achim Irimescu este audiat de membrii Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor şi cei ai Comisiei pentru agricultură, silvicultură şi dezvoltare rurală din Senat.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus