Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Daniel Constantin: Ceea ce face astăzi Guvernul tehnocrat este o ignorare a nevoilor fermierilor români şi o ameninţare la adresa agriculturii

daniel-constantin-4
Fostul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, susţine că legea care prevede o alocare de peste un miliard de euro pentru refacerea sistemului naţional de irigaţii, votată la finele lui 2015, reprezintă un prim pas necesar pentru a repara ceea ce s-a pierdut în ultimii 25 de ani, însă "ceea ce face astăzi Guvernul tehnocrat este o ignorare a nevoilor fermierilor români şi o ameninţare la adresa agriculturii româneşti".

"Ce face astăzi Guvernul tehnocrat este o ignorare a nevoilor fermierilor români şi o ameninţare la adresa agriculturii româneşti în general. Legea votată în 2015 este un prim pas necesar pentru a repara ceea ce s-a pierdut în ultimii 25 de ani. Declaraţia de astăzi (joi - n.r.) a ministrului Irimescu (ministrul Agriculturii, Achim Irimescu - n.r.) arată nepăsare şi lipsa de responsabilitate pentru soarta fermierilor români", precizează Daniel Constantin într-o declaraţie transmisă joi.
Reacţia lui Constantin vine în contextul unei afirmaţii făcute de actualul ministru al Agriculturii, Achim Irimescu, potrivit căreia legea adoptată anul trecut de Parlament care prevede alocarea unor sume de bani pentru refacerea sistemului de irigaţii din România nu va produce efecte.
Potrivit fostului ministru al Agriculturii, în octombrie 2015, Parlamentul a votat o lege care prevedea o alocare totală de peste un miliard de euro, pe o perioadă de cinci ani (2016-2020), pentru investiţii în sistemul de irigaţii, iar una dintre cele mai importante
prevederi viza plata de către fermieri a unui abonament anual de 20 de lei pentru irigarea culturilor.
"În octombrie 2015, Parlamentul a votat o lege de care agricultura românească are foarte mare nevoie. Actul normativ prevede o alocare totală de peste un miliard de euro, pe o perioadă de cinci ani (2016-2020), pentru a sprijini investiţiile în sistemul naţional de irigaţii. Una dintre cele mai importante prevederi ale acestui act normativ se referă la plata de către fermieri a unui abonament anual de 20 de lei pentru irigarea culturilor. Guvernul din care făceam parte, prin Ministerul de Finanţe, şi-a dat acordul pentru alocarea întregii sume, respectiv 1 miliard de euro, începând cu 2016. La elaborarea bugetului, în decembrie 2015, Guvernul tehnocrat a alocat numai 35 de milioane de euro pentru aceste investiţii primordiale pentru agricultura românească", afirmă Daniel Constantin.
Acesta susţine că nici cele 35 de milioane de euro alocate nu vor fi cheltuite, deoarece nu a fost aprobată Strategia pentru Reabilitarea Sistemelor de Irigaţii.
"Grav este că nici măcar aceşti bani nu vor putea fi cheltuiţi, pentru că nu a fost aprobată Strategia pentru Reabilitarea Sistemelor de Irigaţii. Îi reamintesc domnului Irimescu că la moţiunea simplă din luna mai, a promis că va aproba strategia într-o săptămână, deşi trebuia să facă acest lucru din decembrie 2015. Iar de atunci au trecut două luni în care nu s-a ţinut de cuvânt", a precizat fostul şef de la Agricultură.
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat joi, la Iaşi, că legea adoptată anul trecut de Parlament care prevede alocarea unor sume de bani pentru refacerea sistemului de irigaţii din România nu va produce efecte.
Acesta susţine că, din lipsă de resurse financiare, Ministerul Finanţelor nu va mai aloca, de anul viitor, fonduri pentru investiţii în infrastructura principală de irigaţii.
"În afară de fondurile pe care le-am prevăzut în bugetul pe acest an, în anii viitori nu vom avea niciun fel de ban, pentru că, la momentul adoptării Legii 269, Ministerul Finanţelor nu şi-a dat avizul pentru a avea acel miliard. Miliardul este pe hârtie, cu excepţia sumei prevăzute pentru acest an", a afirmat Achim Irimescu.
Potrivit Legii 269/2015 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 4 din 25 martie 2015 pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 82/2011 privind unele măsuri de organizare a activităţii de îmbunătăţiri funciare, 'Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, sub condiţia asumării de către Guvern a Strategiei sectorului de irigaţii, va primi în perioada 2016- 2020 suma de 1,015 miliarde euro necesară reabilitării infrastructurii principale de irigaţii, după cum urmează: în anul 2016, 145 milioane euro, urmând ca în următorii 4 ani fondurile alocate să crească anual cu circa 17%, astfel încât să se atingă plafonul aprobat aferent programului de investiţii multianual'.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus