Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Daniel Botănoiu (MADR): Infrastructura principală de irigaţii necesită investiţii de aproape 1 miliard de euro, dar şi un acord politic

irigatii-2
Infrastructura principală de irigaţii are nevoie de investiţii de aproape un miliard de euro, dar şi de un acord politic, astfel încât 3-4% din bugetul Ministerului Agriculturii să fie alocat anual în acest scop, a declarat secretarul de stat în ministerul de resort Daniel Botănoiu, într-un interviu acordat AGERPRES.

"Pe infrastructura principală, am solicitat un acord naţional, un acord politic, pentru că este de impact major. Ai apă, faci producţie. Nu ai apă, rămâi în urmă. Acest acord politic prevede ca, indiferent ce guvern va veni la putere, un procentaj din bugetul alocat Ministerului Agriculturii să fie utilizat pentru infrastructura principală. Este vorba de un miliard de euro ca să putem să modernizăm infrastructura principală viabilă, adică cele 850.000 de hectare, pentru că din fonduri europene putem să acordăm organizaţiilor udătorilor de apă să facă infrastructura secundară, să o modernizeze, să o reabiliteze. În schimb, dacă noi nu putem să reabilităm infrastructura principală, sigur nu pot avea nici ei apă şi aceste investiţii sunt lipsite de sens", a precizat Botănoiu.
Acesta a afirmat că suma totală necesară este de 992 de milioane de euro eşalonată pe mai mulţi ani pentru reabilitarea unui număr de 56 de sisteme.
"Solicităm acest acord politic ca să putem să începem practic modernizarea acestor sisteme, care sunt economic viabile astăzi. Este vorba despre 56 de sisteme, 850.000 de hectare şi 992 de milioane de euro, adică aproape un miliard de euro de care avem nevoie. Sigur, nu toţi banii într-un an, ci eşalonat. Noi am făcut un calcul şi a reieşit că 3-4% din actualul buget al Ministerului Agriculturii ar trebui să se ducă strict numai pe sistemul principal de irigaţii", a adăugat reprezentantul MADR.

În privinţa proiectului Legii zonelor irigabile, Botănoiu a precizat că acesta se află în continuare în avizare, dar în momentul în care va fi aprobat va fi "un cod al arealului irigabil din România" şi va conţine toată legislaţia din domeniul respectiv.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus