Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Galaţi: Doar un sfert din suprafaţa destinată cultivării cu grâu a fost însămânţată

grau-4
Agricultorii gălăţeni au reuşit să însămânţeze, până la acest moment, doar 13.519 hectare dintre cele 56.480 de hectare destinate cultivării cu grâu, cauza întârzierii fiind seceta, a declarat, miercuri, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice Galaţi, Petre Grigore.

Potrivit acestuia, chiar dacă în iunie şi iulie a plouat bine, în august, septembrie şi octombrie lipsa precipitaţiilor a fost evidentă, conţinutul de apă din sol a scăzut puternic, iar pământul s-a compactat. Fermierii nu au alte soluţii acum decât să irige sau să aştepte ploile anunţate pentru sfârşitul acestei săptămâni.
"La momentul de faţă, problema principală este că nu se poate ara. Degeaba încerci, fără ploaie. Niciun tractor nu rezistă la lucrări, când pământul e tare ca piatra. Apoi, chiar dacă reuşeşti să ari, degeaba semeni. Conţinutul de apă din sol e prea scăzut, aşa că sămânţa nu are condiţiile necesare pentru germinare. Ce soluţii avem? Aşteptăm ploaia, ce altceva putem face! În ferma noastră, am şi început să irigăm, de zilele trecute, suprafeţele pe care am reuşit să le semănăm. Dar fără ploaie nu se poate face mare lucru. Din păcate, dacă nu semănăm la timp, riscăm să producem mai puţin", a spus Petre Grigore.

Potrivit statisticilor Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Galaţi, în 2014, producţia totală de grâu, la nivelul judeţului, a fost de 188.952 tone, iar media la hectar a atins 3.252 de kilograme, faţă de aproape 195.000 de tone de grâu, indicând o producţie medie la hectar de 3.196 de kilograme, în 2013.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus