Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Preţul grâului în scădere pe fondul prognozelor privind creşterea producţiei mondiale

grau1
Preţul grâului a scăzut luni pentru prima dată în ultimele trei zile, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora creşterea producţiei mondiale împreună cu recoltele record la porumb şi soia boabe din SUA vor conduce la creşterea ofertei mondiale de cereale utilizate drept furaje hrana animalelor, transmite Bloomberg.

La bursa de la Chicago Board of Trade, contractul futures la grâu cu livrare în luna decembrie a scăzut cu 0,5% până la 5,0275 dolari per bushel. În schimb, preţul porumbului cu livrare în luna decembrie a crescut cu 0,1% până la 3,4625 dolari per bushel.
Preţul grâului a scăzut cu 17% în acest an, în timp ce preţul porumbului a scăzut cu 18% iar la soia boabe a scăzut cu 27% în condiţiile în care fermierii americani se pregătesc de cele mai mari recolte din toate timpurile. Creşterea producţiei mondiale de cereale a condus la scăderea indicelui preţurilor mondiale la alimente calculat de FAO pentru a şasea lună consecutivă, cea mai lungă perioadă de scădere înregistrată de la finele anilor 1990.
“Aşteptările privind recoltele mari de porumb şi soia boabe din SUA au condus la creşterea prognozelor privind stocurile globale de furaje ceea ce a pus noi presiuni pe preţul grâului utilizat la hrana animalelor”, a declarat analistul Rabobank International, Luke Chandler.

La finele săptămânii trecute, Departamentul american al Agriculturii (USDA) a estimat că în 2014/2015 recolta de porumb a SUA ar urma să se ridice la 14,475 miliarde de busheli (un bushel de porumb are 25,40 de kilograme), peste nivelul de 14,395 miliarde de busheli estimat în septembrie şi peste recordul de 13,9 miliarde busheli înregistrat anul trecut. De asemenea, USDA estimează că producţia mondială de grâu se va ridica la un total de 721,12 milioane tone în timp ce stocurile mondiale la finele sezonului 2014-2015 se vor ridica la 192,59 milioane tone.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus