Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Harghita: Aproximativ 26.000 de fermieri, aşteptaţi să depună cereri pentru subvenţii la APIA

fermieripecamp
Aproximativ 26.000 de fermieri harghiteni sunt aşteptaţi să depună cereri la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) pentru acordarea de subvenţii de la Uniunea Europeană, termenul limită fiind 15 mai.

Directorul APIA Harghita, Haschi Andras, a declarat că instituţia pe care o conduce colaborează strâns cu primăriile din judeţ, astfel încât fermierul îşi completează dosarul la nivel local şi apoi merge la centrul APIA, unde depune personal dosarul, fiind evitate, astfel, drumurile inutile. Potrivit sursei citate, datorită acestei colaborări, anual se atrag în Harghita aproximativ 70 milioane de euro, fonduri europene.
'Treburile în Harghita funcţionează foarte bine, fermierul nu trebuie să se deplaseze de mai multe ori cu documentele, dacă ele lipsesc, el vine cu dosarul gata făcut şi datorită acestei colaborări putem spune că putem atragem, în fiecare an, aproape 70 milioane euro fonduri europene', a spus Haschi Andras.
Potrivit sursei citate, în judeţ funcţionează şase centre locale APIA, unde se pot depune cererile, cu precizarea că fermierii care au terenuri de peste 50 hectare şi cei care depun cereri doar pentru subvenţia pentru animale, trebuie să meargă la centrul de la Miercurea Ciuc. Celelalte centre APIA funcţionează la Cristuru Secuiesc, Sânmartin, Gheorgheni şi Odorheiu Secuiesc.
Haschi Andras a mai spus că în Harghita sunt aşteptaţi să depună cereri 26.000 de fermieri, pentru o suprafaţă totală de aproximativ 190. 000 de hectare.
Fermierii pot solicita subvenţia de la Uniunea Europeană până cel târziu în data de 15 mai, urmând ca, în acest an, din dispoziţia ministrului Agriculturii, să nu se mai accepte cereri depuse după această dată, aşa cum se întâmpla în anii precedenţi, când se aplica o penalizare, în funcţie de numărul de zile de întârzieri.
'Mi se pare absolut corectă atitudinea aceasta. Eu, în zece ani de zile, niciodată nu am înţeles de ce nu are timp un fermier ca, timp de două luni şi jumătate, să-şi depună cererea şi de ce trebuie să vină în perioada de prelungire, cu sancţiuni. (...) Deci, în acest an nu se preiau cereri după perioada de depunere normală, ultima zi de depunere a cererii fiind 15 mai', a conchis Haschi Andras.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus