Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

36.000 de păsări vor fi sacrificate în Olanda după descoperirea unui focar de gripă aviară

pasari-4
Un focar de gripă aviară, suspectat a fi unul de tip înalt patogen, a fost detectat la o crescătorie de păsări din Olanda, unde un număr total de aproximativ 36.000 de păsări ar urma să fie sacrificate, a anunţat luni Guvernul olandez, transmite AFP.

"Un focar de gripă aviară de tip H5 a fost detectat la o crescătorie de păsări de lână Oldekerk, în provincia Groningen (nordul Olandei)", a informat Ministerul Agriculturii într-un comunicat de presă. "Este vorba, probabil, de o variantă înalt patogenă a virusului gripei aviare", a precizat Ministerul Agriculturii.
Pentru a evita propagarea virusului, un număr de aproximativ 36.000 de păsări vor fi sacrificate, informează Ministerul Agriculturii din Olanda, care a institutit imediat o interdicţie privind transportul păsărilor, ouălelor şi dejecţiilor pe o zonă de zece kilometri în jurul crescătoriei.
Guvernul olandez a decis deja, în luna decembrie a anului trecut, ca toate păsările să fie ţinute închise după descoperirea unui caz de gripă aviară înalt patogenă de tip H5 într-o crescătorie de raţe, descoperire care a impus sacrificarea a aproximativ 16.000 de păsări.
"Toate măsurile care în prezent sunt în vigoare la nivel naţional cum este închiderea, rămân în totalitate în vigoare", a adăugat Ministerul olandez al Agriculturii.
O epidemie de gripă aviară ar fi o nouă lovitură dură pentru sectorul avicol olandez, care deja a fost afectat în vara anului trecut de criza ouălor contaminate cu fipronil.
Al doilea mare exportator mondial de produse agricole, Olanda, are una din cele mai mari sectoare de creştere a păsărilor.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus