Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Harghita: Răsărirea grâului pe aproximativ şase mii de hectare însămânţate în toamnă-sub semnul întrebării din cauza secetei

grau-4
Răsărirea recoltei pe aproximativ 6000 de hectare, din cele 12.700 însămânţate cu grâu în această toamnă, este sub semnul întrebării, din cauza secetei persistente din Harghita, a precizat directorul Direcţiei Agricole Harghita, Torok Jeno, în şedinţa Colegiului Prefectural.

"Din cele 12.700 de hectare de grâu de toamnă semănate, jumătate s-a semănat în condiţii de secetă şi nu suntem siguri că va răsări şi se va întări pentru a se menţine peste iarnă. (...) Dacă nu va fi răsărirea, în primăvară controlăm şi atunci o parte va fi reînsămânţat sau completat cu grâu de primăvară sau alte culturi de primăvară", a declarat Torok Jeno.
Potrivit sursei citate, situaţia exactă a culturilor de toamnă se va cunoaşte abia în luna aprilie.
Şeful Direcţiei Agricole Harghita a mai precizat că, din cauza secetei, s-au efectuat arături de toamnă doar pe aproximativ 40% din cele 26.000 de hectare preconizate. În ultima perioadă, după ce în zonă a nins şi a crescut umiditatea în sol, au fost reluate arăturile, până când vremea o va permite.
"Arăturile au fost întrerupte, cam 40% din arăturile de toamnă s-au făcut, restul s-a întrerupt, s-ar putea să rămână pe primăvară. E bine când reuşim să facem arăturile în toamnă, pentru că iarna este cea mai bună "unealtă" şi la primăvară, cu lucrări puţine se poate pregăti un pat germinativ corespunzător şi alimentarea cu apă va fi mai bună", a explicat Torok Jeno.
Acesta a adăugat că judeţul s-a mai confruntat cu ani grei, dar niciunul nu a fost atât de capricios ca 2018, când în martie s-au înregistrat temperaturi de iarnă, în aprilie şi mai a fost secetă, în iunie şi iulie a plouat aproape în fiecare zi, iar din august a fost din nou secetă.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri

blog comments powered by Disqus