Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Corteva Agriscience™ : Fermierii campioni la floarea-soarelui din județele Bacău și Galați

floarea-soarelui-1
Și în Moldova hibrizii de floarea-soarelui Pioneer - P64LE25 și P64LE99 - au surprins prin producții foarte bune în condițiile unui an dificil. Prezentarea fermierilor campioni din această regiune începe cu agricultorii din județele Bacău și Galați.

Ioan Răuță este primul fermier campion din județul Bacău. Acesta a obținut 4.500 kg/ha cu hibridul P64LE25. “Lucrez 2.000 ha, iar în acest an am avut floarea-soarelui pe 258 ha. Am avut o medie foarte bună la floarea-soarelui, a fost un an bun, fără probleme. Am semănat după porumb și grâu, așa că am scarificat și apoi am discuit, am aplicat uree 350 kg/ha, iar la începutul lunii mai când am și semănat am mai dat 350 kg/ha complexe 18.46.0. Am mai aplicat un erbicid și un foliar. Nu a fost nevoie de altceva, a mers foarte bine”, a declarat fermierul campion. Acesta a mai adăugat faptul că a recoltat la începutul lunii septembrie, iar campania viitoare va semăna 300 ha doar cu hibrizi Pioneer.

Rauta-Ioan

Tot în județul Bacău a devenit fermier campion și Cătălin Pavel, care a obținut 3.900 kg/ha cu hibridul P64LE99. “În cadrul fermei producția medie la floarea-soarelui a fost 3.600 kg/ha. Am semănat după porumb, astfel că în toamnă am arat la 35 cm, în primăvară am efectuat o trecere cu combinatorul și am semănat la începutul lunii aprilie, atunci când am fertilizat cu îngrășăminte complexe 16.16.16 – 280 kg/ha. Cultura a mai beneficiat de un îngrășământ foliar cu potasiu și de 3 erbicide. Am recoltat la începutul lunii septembrie”, a specificat agricultorul.

Pavel-Catalin

În județul Galați, doamna Loredana Boghean din cadrul fermei Agrolor Prest a obținut 3.820 kg/ha cu hibridul P64LE99. “Noi lucrăm 560 ha și în acest an am avut floarea-soarelui pe 210 ha, cultură semănată după grâu și orz. Am arat din toamnă, în primăvară am aplicat 200 kg îngrășăminte complexe 18.46.0, am efectuat o trecere cu combinatorul și am semănat la începutul lunii aprilie, când am mai fertilizat cu 200 kg - 20.20.0. Pe parcursul vegetației am aplicat doar un singur erbicid, nimic altceva, am început recoltatul după jumătatea lunii august”, a punctat doamna Boghean. Aceasta a mai adăugat faptul că anul viitor va semăna floarea-soarelui pe aproximativ 170 ha, va alege doar hibridul P64LE99, pentru că celălalt hibrid pe care l-a cultivat în acest an a oferit o producție mult sub cea oferită de P64LE99 pe care îl cultivă deja de 3 ani.

Boghean-Loredana-(1)

Tot în județul Galați își desfășoară activitatea și domnul Teodor Durac, care lucrează 300 ha, cu floarea-soarelui a semănat în acest an 150 ha. Cea mai bună producție a obținut-o cu hibridul P64LE25, respectiv 3.400 kg/ha. “Am semănat floarea-soarelui după păioase și porumb, am arat terenul în toamnă la 30 cm, iar în primăvară am intrat cu combinatorul. La sfârșitul lunii martie am început să semăn, am și fertilizat cu îngrășăminte complexe 15.15.15 cu sulf – 200 kg/ha. Am erbicidat o singură dată și nu a fost cazul să aplic tratamente și am prășit doar unde a fost cazul. Am recoltat la începutul lui septembrie, nu am avut probleme, iar producția a fost bună. Anul viitor voi alege tot hibridul P64LE25, nu știu încă pentru ce suprafață, depinde foarte mult dacă vom întoarce rapița. Cu toate acestea cred că vor fi cel puțin 150 ha”, a precizat fermierul campion.

Durac-Teodor

Următorul fermier campion este Sorin Stoica din Gutinaș, județul Bacău. Acesta lucrează 200 ha și a obținut 3.170 kg/ha cu hibridul P64LE99. “Am avut floarea-soarelui pe 31 ha, semănată după porumb. În ceea ce privește lucrările pentru pregătirea terenului, am început cu arătură la 25-30 cm și am trecut o dată cu discul și o dată cu combinatorul în primăvară. Am fertilizat în primă fază cu 200 kg/ha complexe 16.16.16, 150 kg/ha uree la răsărirea plantelor, apoi 200 kg/ha nitrocalcar în faza de 8-10 frunze. Am semănat în perioada 30 martie – 5 aprilie, am erbicidat de două ori: prima oară în faza de 5 frunze și încă o dată în vegetație. Nu am aplicat nici un fel de tratament și nici nu am irigat. Am recoltat la jumătatea lunii septembrie. Am fost foarte mulțumit, de aceea și anul viitor voi semăna floarea-soarelui pe aproximativ 30 ha, doar cu hibridul P64LE99”, a precizat agricultorul băcăuan.

Stoica-Sorin

În localitatea Cașin, județul Bacău își desfășoară activitatea fermierul campion Nicolae Mășu. Acesta lucrează 220 ha, floarea-soarelui a semănat în acest an pe 40 ha și a obținut 3.100 kg/ha cu hibridul P64LE25. “Am semănat după porumb, în toamnă am arat, în primăvară am făcut două lucrări cu discul și am aplicat 250 kg/ha complexe 16.16.16. Am semănat în perioada 10-15 aprilie, am fertilizat atunci când am prășit cu încă 200 kg/ha de uree, asta atunci când plantele aveau 8-10 frunze, am aplicat două erbicide, iar la a doua aplicare cu erbicid am aplicat și un singur foliar. Cam asta a fost toată tehnologia. Am recoltat în prima parte a lunii septembrie, iar pentru anul viitor încă nu știu câte hectare voi semăna cu floarea-soarelui pentru că depind de campania de toamnă și nu prea putem semăna grâul. Așa că voi avea între 50-80 ha de floarea-soarelui, dar anul viitor voi alege hibridul P64LE99 pentru că am observat că are talia mai mică și atunci nu voi mai sta cu grijă dacă vor fi vijelii, caz în care plantele ar putea cădea”, a specificat Nicolae Mășu.

Mau-Nicolae

Bogdan Bucner din localitatea Onești a obținut 3.040 kg/ha cu hibridul P64LE25. “Lucrez 250 ha, iar în această campanie am semănat floarea-soarelui pe 90 ha. Am semănat după porumb, așa că am arat la 30 cm, iar în primăvară am intrat direct cu freza și am semănat. Am aplicat complexe 20.20.20 – 200 kg/ha, după care am erbicidat, am prășit o singură dată și am aplicat un foliar atunci când plantele aveau 8-10 frunze. Recoltatul l-am început la jumătatea lunii septembrie. Am fost mulțumit de rezultate mai ales ținând cont de faptul că a plouat în perioada polenizatului”, a declarat fermierul campion. Acesta a mai adăugat faptul că pentru următoarea campanie nu știe încă câte ha va semăna, depinde de cum evoluează semănatul în această toamnă.

Bucner-Bogdan

În localitatea Mărgineni, fermier campion este Robert Morți, care lucrează 80 ha, iar floarea-soarelui a semănat pe 15 ha și a obținut 2.934 kg/ha cu hibridul P64LE99. “Am semănat floarea-soarelui după porumb, în toamnă am arat la 25 cm, iar în primăvară am discuit, apoi am semănat la sfârșitul lunii aprilie, când am aplicat și îngrășăminte complexe 16.16.16 - 280 kg/ha. Am dat cu erbicid Express și un îngrășământ foliar atunci când am prășit. Cred că ar fi trebuit să mai aplic și altceva, mai ales că a plouat în perioada polenizării și chiar dacă floarea era destul de mare, semințele erau seci. Am recoltat pe 24-25 august, iar în următoarea campanie voi alege tot hibridul P64LE99, chiar dacă acesta a fost primul an în care l-am cultivat, cred că aș fi avut o producție și mai bună dacă nu ploua în iulie”, a precizat agricultorul băcăuan.

Robert-Morti

Corteva Agriscience™, Divizia de Agricultură a DowDuPont (NYSE: DWDP), urmează să devină companie independentă, listată la bursă, așa cum s-a anunțat anteriot, proces care va fi finalizat în luna iunie 2019. Diviza combină capacitățile DuPont Pioneer, DuPont Protecția Plantelor și Dow AgroSciences. Corteva Agriscience™ oferă fermierilor din lume cel mai complet portofoliu din industrie — incluzând unele dintre cele mai cunoscute mărci din agricultură: Pioneer®, Encirca®, nou lansatul Brevant™ Semințe, precum și alte produse premiate de protecția culturilor – și aduce constant noi produse în piață prin intermediul unei echipe de cercetare puternice în domeniul chimic și tehnologic.


Înapoi la știri

blog comments powered by Disqus