Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

România deţine 33% din numărul total de exploataţii agricole la nivelul UE

camp-7
România deţine 33% din numărul total de exploataţii agricole la nivelul Uniunii Europene, o singură ţară, Polonia, având o pondere mai mare de 10%, respectiv 13,2%, însă, din punct de vedere al suprafeţei utilizate în agricultură, ţara noastră se află în spatele unor state precum Franţa sau Spania, a declarat, vineri, preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Tudorel Andrei, într-o conferinţă de presă.

"Într-o perioadă scurtă de timp, de aproape şapte ani, la nivel european, numărul exploataţiilor agricole a scăzut cu 26%. Suprafaţa agricolă a scăzut, dar foarte foarte puţin, cu 0,1% la nivelul unui an. Ce rezultă? Rezultă exploataţii agricole cu o dimensiune mai mare. Alte statistici foarte interesante se referă la repartizarea exploataţiilor agricole pe ţări. România deţine numărul cel mai mare de exploataţii agricole la nivelul Uniunii Europene. Deţinem 33% din numărul total de exploataţii agricole. O singură ţară, Polonia, cu 13,2% are o pondere mai mare de 10% din numărul total de exploataţii. Celelalte ţări au un număr mai mic, indiferent de dimensiunea agricolă a ţării respective", a spus Tudorel Andrei.
Potrivit acestuia, din punct de vedere al suprafeţei utilizate în agricultură, cu 7,5%, România se află în spatele altor ţări, pe primele locuri fiind Franţa, cu 15,9%, Spania, cu 13,3%, Marea Britanie, cu 9,9%, Germania, cu 9,6% şi Polonia, cu 8,3%.
Conform datelor INS, numărul exploataţiilor agricole a ajuns în România la 3,422 milioane anul trecut, cu 5,7% mai mic faţă de cel înregistrat în 2013 şi cu 11,3% faţă de 2010.
Numărul exploataţiilor agricole fără personalitate juridică a fost de 3,396 milioane, cu 5,7% mai mic decât în anul 2013, iar cel al exploataţiilor agricole cu personalitate juridică a fost de 26.000, cu 6,4% mai mic decât în anul 2013.
Suprafaţa agricolă utilizată a exploataţiilor agricole a fost în scădere cu 4,2% faţă de cea înregistrată la Ancheta Structurală în Agricultură 2013 şi cu 6% faţă de Recensământul General Agricol 2010.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus