Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Maramureş: Aproximativ 4.000 hectare de teren au fost plantate anul trecut cu rapiţă

Rapita-1
Aproximativ 4.000 hectare de teren au fost plantate anul trecut cu rapiţă, în toamnă, perioada specifică acestei culturi, fermierii extinzându-şi, astfel, terenurile cultivate cu aproximativ 2.000 de hectare faţă de anul 2016, a declarat, luni vicepreşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Plante Tehnice şi Cereale Maramureş, Ion Mârza.

"Terenurile cultivate cu rapiţă s-au extins, toamna trecută, cu încă 2.000 de ha. Acum avem, cred, aproape 4.000 de ha, cultivate cu rapiţă. Creşterea terenurilor cultivate cu rapiţă a fost determinată de cererea de piaţă, deoarece din această plantă se produce un ulei de foarte apreciată calitate, nutreţ pentru animale, dar şi biodisel. Adevărul e că Maramureşul nu e un judeţ specific acestei culturi, însă se pretează, îndeosebi în zonele joase, zonele de şes, unde evoluează mulţumitor. Fermierii au fost încântaţi când au realizat, anul trecut, o creştere a comenzilor venite din partea procesatorilor, fapt care i-a convins pe unii să cumpere teren sau să arendeze teren", a spus Ion Mârza.
Acesta a explicat că rapiţa se exploatează relativ uşor, mecanizarea fiind extrem de importantă pentru fermieri.
"În termenii actuali, aş putea spune că e o cultură care aduce profit bun, iar lucrările unei asemenea culturi se pot face mecanizat integral, cu condiţia ca fermierul să deţină utilajele necesare sau să închirieze în caz de necesitate. Cultura rapiţei e benefică şi-n rotaţia culturilor, mai ales acolo unde ani de-a rândul au fost numai culturi de porumb, grâu sau alte cereale" a menţionat Ion Mârza.
El mai menţionat că uleiul de rapiţă se utilizează în industria textilă, pielărie, mase plastice, poligrafie sau ca fluid hidraulic. În România sunt cultivate 24 de soiuri de rapiţă, majoritatea fermierilor folosind hibrizi bine adaptaţi la condiţiile agroclimaterice locale.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus