Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Olt: Programul "Tomate" se derulează normal; costurile cu încălzirea solariilor, mai mari în perioada geroasă

rosii-sera-1
Fermierii înscrişi în programul de cultivare a tomatelor în spaţii protejate au fost nevoiţi să facă eforturi mari mari pentru protejarea culturilor, dar în majoritatea cazurilor nu sunt probleme, un singur fermier din cei 56 care au plantat răsadurile în solarii având plantele afectate de ger, a declarat vineri directorul adjunct al Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Olt, Ion Anuţa.

În judeţul Olt sunt înscrişi în programul "Tomate" 3.294 de fermieri, iar dintre aceştia 56 au plantat deja răsadurile în solarii şi alţi peste 2.000 sunt pregătiţi cu răsaduri şi aşteaptă să treacă perioada cu ger pentru a planta în spaţiile protejate.
"Au plantat în solarii, înainte de perioada acesta cu temperaturi foarte scăzute, 56 de fermieri. Ei trebuie să facă eforturi mai mari acum - şi muncă mai multă şi costuri mai mari cu încălzirea, cu lemnele, energia electrică etc - când este ger, dar din verificările noastre la un singur fermier au fost probleme, pentru că nu a asigurat într-o noapte
încălzirea. Un fermier spunea că permanent trebuie să pună lemne la centrală pentru a asigura temperatura în solar. Nu sunt probleme în derularea programului, dar, de acord, acum se fac eforturi mari", a spus Anuţa.
Reprezentantul DAJ Olt a adăugat şi fermierii care nu au plantat încă răsadurile în solarii se pot încadra în termenele prevăzute în programul "Tomate", deoarece dacă vor reuşi să planteze până la jumătatea luni martie vor putea să recolteze şi să valorifice tomatele până la finalul lunii mai.
Anuţa a menţionat că programul este menit să ajute legumicultorii români să producă tomate în extrasezon astfel încât să scadă cantitatea de roşii importate. "Cu ajutorul primit prin acest program fermierii pot să facă investiţii în sisteme de încălzire mai bune şi alte tipuri de investiţii astfel încât să poată produce în extrasezon", a completat Anuţa.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus