Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Dorim încurajarea agriculturii ecologice şi creşterea suprafeţelor la 500.000 de hectare

ecologice
Dorim să încurajăm cultivarea suprafeţelor în sistem ecologic şi creşterea acestora la 500.000 de hectare şi înfiinţarea unor centre de informare pentru producători privind facilităţile acordate acestora, a afirmat secretarul de stat din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Alexandru Potor, care a participat la Conferinţa Internaţională de Ştiinţe Agricole Organice din Eisenstadt - Austria.

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului de resort, oficialul român a participat, în perioada 7 - 9 noiembrie 2018, la evenimentul din Austria, ce a avut ca temă "Evoluţiile dinamice în domeniul ecologic".
"La nivel naţional dorim să încurajăm cultivarea suprafeţelor în sistem ecologic şi creşterea acestora la 500.000 hectare şi înfiinţarea unor centre de informare pentru producători privind facilităţile acordate acestora. Ne preocupă identificarea de noi modalităţi pentru dezvoltarea pieţei produselor ecologice luând în considerare valoarea adăugată a acestora şi posibilitatea de promovare a regiunilor din centrul şi estul Europei", a spus Potor.
Ministerul Agriculturii notează că România a încurajat întotdeauna dezvoltarea sistemului de producţie ecologică prin măsurile specifice de sprijin din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru conversia la agricultura ecologică şi menţinerea practicilor de agricultură ecologică.
"România este prezentă cu produse certificate ecologic, în principal cereale, oleaginoase şi plante proteice, pe aproape toate pieţele Uniunii Europene. În 2017 au fost comercializate 380 mii tone produse ecologice atât la nivel naţional, cât şi la export. Ţara noastră doreşte consolidarea competitivităţii sectorului ecologic şi dezvoltarea acestuia, în acest scop fiind esenţială inovarea şi cercetarea. În vederea creşterii sprijinului pentru cercetare în domeniul producţiei ecologice, crearea unui fond de cercetare la nivel european, care să includă în mod explicit componenta producţiei ecologice, ar fi de mare interes pentru România", se arată în comunicatul citat.
Conform datelor oficiale, sectorul agriculturii ecologice a căpătat o importanţă tot mai mare în Uniunea Europeană (UE), comerţul cu aceste produse ecologice ajungând, în 2017, la 216.000 de tone.
Dezbaterile din cadrul conferinţei vor contribui la consolidarea schimbului de informaţii, fapt ce va constitui baza iniţierii unor noi programe de cercetare şi inovare.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus