Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

O nouă serie de fermieri campioni la porumb cu hibrizii Pioneer

porumb-4
Chiar dacă mai este foarte puțin timp până la semănatul porumbului din acest an, vă prezentăm o nouă serie de agricultori, care au ales cu încredere hibrizii Pioneer și care au avut recolte bogate în 2017, indiferent de zona în care își desfășoară activitatea. Ca și până acum, vom detalia traiectoria pe care aceștia au ales să meargă și tehnologia folosită în ferma lor.

În localitatea Brateiu din județul Sibiu, fermier campion a devenit agricultorul Alexandru Aflat, care a obținut 14.653 kg/ha cu hibridul P9241 și 13.753 kg/ha cu hibridul P9903.

1_Aflat_Teodor_P9241

1_Aflat_Teodor_P9903)

În județul Prahova, localitatea Cătunu, fermier campion a devenit domnul Alexandru Boeru, care a obținut 13.100 kg/ha cu hibridul P0216. “Lucrez 550 ha, iar cu porumb am semănat anul trecut 230 ha. Culturi premergătoare au fost fie tot porumb, grâu, rapiță sau floarea-soarelui. În toamnă am arat, adâncimea a diferit în funcție de solă între 25-35 cm, iar în primăvară am efectuat o trecere cu combinatorul după care am semănat în jurul datei de 3 aprilie, când am aplicat triplu 16 - 300 kg/ha și biostimulator starter. Am fertilizat și în vegetație, mai bine spus când am prășit în faza de 8 frunze, cu 300 kg/ha de azot. În ceea ce privește erbicidele, unde a fost cazul am folosit și preemergent, iar în postemergență, în 3-4 frunze, când am aplicat erbicide monocotiledonate și dicotiledonate. Iar în faza de 10 frunze am mai efectuat o fertilizare. Recoltatul porumbului l-am început după 15 octombrie. Pot spune că a fost un an fără probleme la culturile de porumb cu hibrizii Pioneer, de aceea pe 90% din suprafața cultiv doar hibrizii Pioneer. Pentru acest an am ales deja hibrizii P0216, P9911, P9903, P9900”, a punctat fermierul campion.

2_Boeru_Alexandru

Următorul fermier campion, domnul Emil Turdean, își desfășoară activitatea în județul Cluj, localitatea Bădeni. Din cele 800 de hectare pe care le lucrează, pe 187 a semănat anul trecut porumb, iar hibridul P9241 i-a asigurat producția de 10.688 kg/ha. “În toamnă am dezmiriștit cu un disc mare și am aplicat 100 kg/ha de triplu superfosfat, iar în primăvară am efectuat o trecere cu combinatorul și am 200 kg/ha de azotat de amoniu. Apoi am semănat după jumătatea lunii aprilie. Am ales să aplic un erbicid și un tratament și un îngrășământ foliar înainte de formarea ultimei perechi de frunze. Nu am prășit și nu am mai aplicat altceva culturii, iar recoltatul l-am început la sfârșitul lunii octombrie. Anul acesta voi semăna 100 ha cu porumb și merg pe același hibrid Pioneer – P9241”, a declarat Emil Turdean.

3_Emil_Turdean

Următorii fermieri campioni își desfășoară activitatea în județul Mureș. Cu producția de 9.300 kg/ha, obținută cu hibridul P8567, primul fermier campion este domnul Lajos Szabo. Acesta lucrează 57 ha în localitatea Gănești, iar porumb a semănat anul trecut pe 27 ha. “Am semănat porumb după grâu, rapiță sau sfeclă. În toamnă am arat la cel puțin 30 cm adâncime iar în primăvară am intrat cu combinatorul de 2 ori. Însă nu toată suprafața a fost arat din toamnă, am avut și sole arate din primăvară, iar acolo am intrat cu freza. Am semănat după 15 aprilie, am terminat pe 5 mai și am aplicat îngrășăminte - 350 kg/ha, dintre care jumătate triplu 16 și jumătate azot. Am erbicidat o singură dată în vegetație. Pe unele sole am mai aplicat 150-200 kg/ha de azot, în faza de 6-7 frunze. Am recoltat între 25 septembrie – 15 decembrie. Anul acesta am ales P8567, P9903 și P9241”, a menționat agricultorul.

4_Lajos_Szabo

PR34Y02 este un hibrid tardiv, recomandat în special fermierilor din centrul țării, care cultivă porumb pentru siloz. Prin adaptabilitatea sa deosebită, le-a oferit următorilor trei agricultori din județul Mureș producții mulțumitoare și statutul de fermier campion.
În localitatea Chirileu, cu producția de 75 t/ha, fermier campion a devenit domnul Paul Covrig. Următorul fermier campion, domnul Radu Moldovean, își desfășoară activitatea în localitatea Lechința, unde a obținut 68 t/ha. “Lucrez 50 ha, iar porumb am avut anul trecut pe 35 ha, dintre care pe 22 ha am sem[nat porumb pentru siloz. Cultura premergătoare a fost tot porumbul, am pregătit terenul din toamnă când am arat la 25-30 cm și în primăvară am efectuat o lucrare cu freza. La semănat, în data de 1 mai, am aplicat complexe 20.20.0 - 150 kg/ha și 200 kg/ha de azot. Am erbicidat o singură dată, doar asta am aplicat culturii. Am recoltat în luna septembrie și am fost foarte mulțumit de producție. Anul acesta am ales același hibrid Pioneer”, a punctat fermierul.

5_Paul_Covrig

6_Radu_Moldovan

Cel de al treilea fermier din județul Mureș care a devenit fermier campion cu hibridul PR34Y02 este agricultorul Tamaș Nagy, care a obținut 63 t/ha. “În fermă gestionăm 580 ha, cu tot cu pășuni. De obicei semăn porumbul după lucernă, pentru că avem multe culturi ce ne sunt necesare în zootehnie. În general cultiv mai mulți hibrizi Pioneer și pentru boabe, dar pentru siloz am avut nul trecut PR34Y02. Pentru că am animale, terenurile beneficiază și de gunoi de grajd. Am început pregătirea terenului în toamnă am arat, iar în primăvară am efectuat o lucrare cu freza. La semănat, la sfârșitul lunii aprilie, început de mai și am făcut 2 loturi, pe care le-am semănat la distanța de 2 săptămâni. Am aplicat îngrășăminte 20.20.0 – 300 kg/ha, iar în vegetație am mai dat între 150 și 200 kg/ha uree. Am aplicat un singur erbicid. Pe lotul semănat mai târziu am avut producții mai bune pentru că au fost precipitații exact când se forma știuletele. Am recoltat la mijlocul lunii septembrie, porumbul pentru siloz, iar la început de octombrie am recoltat celelalte loturi unde am avut hibrizi pentru boabe. Producțiile au fost bune în acest an, mai ales unde am semănat după lucernă. În acest an am ales deja hibrizii, dar mă interesează mai ales cei pentru siloz, de aceea voi face și câteva loturi demonstrative în acest an pentru a avea și pe viitor o colaborare cât mai bună pe această parte”, a declarat fermierul campion, Tamaș Nagy.

7_Nagy_Tamas

Tot în județul Mureș agricultorii Călin/Florin Simon și Constantin Pogalean au devenit fermieri campioni datorită hibridului P0725. Primul dintre ei își desfășoară activitatea în localitatea Raciu și a obținut 60 t/ha, iar cel de al doilea în localitatea Batoș și a obținut 50 t/ha.

8_Simon

9_Pogalean_Ctin

Chiar dacă acesta este ultimul comunicat de presă cu privire la producțiile înregistrate la porumb anul trecut, ținem să precizăm faptul că recolte bogate au avut majoritatea colaboratorilori noștri, colaboratori pe care îi felicităm și pe care îi asigurăm că și pe viitor noi, reprezentanții companiei Corteva Agriscience, divizia de agricultura a Dow DuPont, le vom fi alături și le vom asigura sămânță de ce mai bună calitate, astfel încât la fiecare final de campanie să fie mulțumiți de rezultatele obținute.

Înapoi la știri

blog comments powered by Disqus