Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

APIMAR: Învățământ profesional în sistem dual

quadrant-4000
În anul școlar 2017 – 2018, printr-un efort comun al membrilor A.P.I.M.A.R. - AgroConcept Impex, Mewi, Ipso, NHR Agropartners, Titan Machinery și Farmtech, cu ajutorul și sprijinului dlui. Victor Stelian Fedorca și al Ministerului Educației - s-a reușit înființarea primelor doua clase de învățământ profesional de stat în sistem dual cu specializarea Mecanici agricoli în cadrul Colegiului Tehnologic “V. Harnaj”, în sectorul 1, București.

In vederea desfasurarii in bune conditii atat a activitatilor didactice cat si a celor de practica, operatorii economici implicati acopera urmatoarele cheltuieli”: cazare in caminului Colegiului Tehnologic “V.Harnaj”, mancare trei mese pe zi servite la cantina Colegiului Tehnologic “V.Harnaj”, transport dus-intors pe traseul Colegiul Tehnologic “V.Harnaj” – sediul operatorului economic (atelierele de practica) si bursa de 200 lei pe luna pentru toti cei 40 de elevi.
Implicarea membrilor APIMAR în construirea viitoarei generații de mecanici merge mai departe de beneficiile materiale oferite prin acest program. Tocmai de aceea, elevii au, pe lângă drepturi și obligații. Astfel că, din punctul de vedere al membrilor APIMAR, singura obligație și cea mai importantă este aceea de a învăța. În acest sens, la finalul primului trimestru, elevii din program au fost evaluați în ceea ce privește nivelul de cunoștințe acumulate. Această evaluare este extrem de importantă, întrucât oferă o imagine asupra gradului de implicare a celor 40 de elevi ai Colegiului Tehnic V. Harnaj înscriși în programul de învățâmânt dual. .
Din punct de vedere al membrilor APIMAR implicati in acest proiect, au existat si continua sa existe anumite dificultati in derularea unui astfel de proiect, generate de lacune legislative si rigiditatea anumitor proceduri interne ale institutiilor locale si de stat care au rolul de a sprijini astfel de proiecte.

Printre dificultatile intampinate se numara lipsa normelor de aplicare pentru articolele 68 punctul (41) si art. 25 punctul 9 din Codul Fiscal, potrivit cărora cheltuielile efectuate de operatorii economici pentru buna desfasurare a invatamantului profesional in sistem dual sunt cheltuieli deductibile. In acest sens am solicitat sprijinul ANAF pentru care asteptam inca primirea unui raspuns.
O altă dificultate a fost rigiditatea anumitor proceduri interne ale autoritatilor locale, Primaria sector 1, care conform art. 12 alin. 8 din Legea nr 1 / 2011 a educatie nationale prevede ca elevii înscrişi în învăţământul profesional şi tehnic cu durata de minimum trei ani pot beneficia de masă şi cazare gratuită în cantinele şi internatele şcolare. Primaria Sector 1 nu s-a implicat financiar alaturi de noi, iar solicitarile noastre adresate Primariei Sector 1 de a ne oferi sprijinul pentru a depasi procedurile birocratice de la nivelul Administraţiei Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar şi al Unităţilor Sanitare Publice – AUIPUSP asteapta inca un raspuns. Aceste proceduri birocratice existente la nivelul AUIPUSP fac imposibila utilizarea de catre Colegiul Tehnologic V HARNAJ a banilor oferiti drept sponsorizare de catre operatorii economici pentru efectuarea platilor catre agentii economici care asigura masa si transportul elevilor.

Cu toate ca in randul membrilor APIMAR exista dorinta de a continua acest proiect prin infiintarea unei noi clase de mecanici agricoli in toamna acestui an, consideram ca acest lucru nu va fi posibil fara implicarea si sprijinul autoritatilor publice si locale:
- Primaria Sector 1 prin oferirea de sprijin financiar elevilor pentru acoperirea cheltuielilor cu cazarea masa si transport
- ANAF prin completarea codului Fiscal cu norme specifice articolelor 68 punctul (41) si art. 25 punctul 9

Pentru mai multe informatii, persoana de contact din partea APIMAR este dl. Mihai IVASCU – Director Marketing, tel: 0727-739.308, e-mail: office@apimar.eu.

Înapoi la știri


blog comments powered by Disqus