Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Franţa se va opune tăierii drastice a bugetului pentru Politica Agricolă Comună

teren-5
Franţa nu poate accepta o scădere drastică a finanţării pentru Politica Agricolă Comună (PAC) propusă de Comisia Europeană pentru viitorul buget pe termen lung al Uniunii Europene, a declarat luni ministrul francez pentru afaceri europene Nathalie Loiseau, transmite AFP.

Cu ocazia primelor dezbateri ale celor 28 de state membre ale UE cu privire la bugetul comunitar pentru perioada 2021-2017, Nathalie Loiseau şi-a exprimat dezacordul net şi profund al Franţei cu privire la propunerile înaintate la începutul lunii de Comisia Europeană. "Ne vom opune tăierilor avute în vedere de Comisie în domeniul plăţilor directe care vor avea un impact direct pentru agricultori", a precizat Nathalie Loiseau, apreciind că propunerea executivului comunitar reprezintă un risc pentru viabilitatea exploataţiilor agricole fiind neînţeleasă de agricultorii europeni.
Comisia Europeană pledează pentru o scădere cu 5% a bugetului dedicat PAC, dintre care o reducere de aproximativ 4% pentru capitolul consacrat ajutoarelor directe pentru agricultori. Anumite state membre şi unii europarlamentari sunt sceptici cu privire la modul în care sunt prezentate aceste cifre şi se tem că nu cumva aceste cifre să ascundă tăieri cuprinse între 10 şi 20% în termeni reali.
Potrivit opiniilor exprimate până acum de miniştrii afacerilor europene din statele membre cu privire la acest subiect, Franţa poate conta pe sprjinul Spaniei, Poloniei, Estoniei, Sloveniei, Greciei, Slovaciei, României, Ungariei şi Croaţiei, state care se opun şi ele tăierilor propuse de Comisia Europeană, în timp ce Italia, Irlanda şi Malta şi-au exprimat şi ele profunda lor preocupare. La rândul lor, Lituania şi Finlanda au criticat scăderea fondurilor alocate pentru dezvoltarea rurală, al doilea pilon al Politicii Agricole Comune.
Doar câtva state membre, în frunte cu Olanda, susţin reducerea fondurilor alocate pentru Politica Agricolă Comună, în ideea modernizării bugetului UE pe termen lung.
Cu privire la finanţarea viitorului buget al UE, Nathalie Loiseau a regretat faptul că anumite propuneri ale executivului comunitar, care merg în direcţia bună, nu sunt mai ambiţioase. Franţa ar dori de exemplu ca taxa discutată în prezent care ar urma să vizeze marile companii din sectorul digital să se numere printre noile surse de venituri ale UE, la fel ca şi o taxă pe piaţa de carbon sau impozitele pe companii. De asemenea, oficialul francez pledează pentru eliminarea, încă din 2021, a rabaturilor acordate anumitor state membre cu privire la contribuţia lor naţională.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus