Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Fermierii din întreaga lume au probleme din cauza creşterii costului la combustibil

claas-noi-hedere
Fermierii din întreaga lume încep să resimtă efectele creşterii preţului la petrol la cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani, ceea ce le reduce veniturile, şi aşa afectate de preţurile scăzute la produsele agricole, transmite Reuters.

Din SUA până în Rusia şi din Brazilia până în Europa, sectorul agricol vede cum profiturile sale sunt afectate de creşterea preţului motorinei. Cotaţia barilului de ţiţei Brent, indicatorul de referinţă pe piaţa petrolului, a depăşit joi pragul de 80 de dolari, pentru prima dată de la finele anului 2014.
Creşterea preţului la petrol, cumulată cu o serie de aspecte economice locale, face şi mai dificilă sarcina multor fermieri de a genera profit într-o industrie agricolă globală estimată la 2.400 miliarde de dolari, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la viitoarele investiţii.
În SUA, combustibilul reprezintă aproximativ 5% din costurile totale ale fermierilor şi afectează marjele într-un moment în care veniturile fermierilor sunt deja la jumătate faţă de nivelul la care erau în 2013. Recoltele mari din ultimii ani au dus la scăderea preţurilor la produse precum porumb, grâu şi soia boabe.
Motorina este esenţială pentru plantare, recoltare şi livrarea recoltelor pe piaţă. Potrivit estimărilor Departamentului american al Agriculturii, în 2018, fermierii americani vor cheltui aproximativ 15,25 miliarde de dolari pentru combustibili, în creştere cu 8% comparativ cu 2017.
Ron Heck, care cultivă soia boabe în Perry, Iowa, spune că în primăvara acestui an costurile sale cu combustibilul ar putea să urce cu 1.000 până la 2.000 de dolari.
"Efectele se resimt imediat", a spus Heck.
În Rusia, preţul la combustibilii utilizaţi de fermieri a crescut cu 50% comparativ cu situaţia din urmă cu un an, susţine Arkady Zlochevsky, preşedintele unei asociaţii nonguvernamentale a fermierilor. Potrivit lui Zlochevsky, fermierii vor fi nevoiţi să cheltuiască mai mult înainte de perioada de recoltare, care în Rusia va începe peste aproximativ o lună.
În cazul fermierilor americani, aceştia iau în calcul şi posibilele pierderi provocate de taxele de 25% introduse de China la importurile de produse agricole americane, ca reacţie la decizia Guvernului SUA de a introduce taxe pentru importurile de oţel şi aluminiu.
"Vedem un nivel de stres financiar în sectorul agricol pe care nu l-am mai văzut de un deceniu. Dacă preţul motorinei continuă să crească, va continua să pună şi mai mult presiuni", a declarat Scott Brown, directorul Facultăţii de Agricultură de la Universitatea din Missouri.
Potrivit USDA, venitul net al fermierilor ar urma să scadă la 59,5 miliarde dolari în 2018, un declin de 8,3% comparativ cu 2017. Aceasta înseamnă o scădere cumulată de 55% comparativ cu 2013.
În Europa, producătorii francezi de cereale susţin că majorarea costului la petrol ar putea avea un efect secundar asupra îngrăşămintelor şi produselor pentru protecţia recoltelor.
"Această creştere vine într-un moment şi aşa dificil din punct de vedere economic pentru fermieri", susţine Pinta, preşedintele asociaţiei cultivatorilor de cereale AGPB din Paris.
În Brazilia, fermierii iau şi ei măsuri pentru a face faţă creşterii cu 42% a preţului motorinei comparativ cu situaţia din luna iulie 2017. Eder Ferreira Bueno, fermier din statul Mato Grosso, susţine că din cauza majorării preţului combustibililor nu va avea altă alegere decât să cheltuie mai puţin pentru tratamentul solului. Alţi fermieri ar putea să angajeze mai puţin lucrători sau să amâne planurile de investiţii.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus