Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Fermierii pot primi plăţi compensatorii de sute de euro pe hectar prin măsurile de mediu şi climă, în 2018

teren-4
Fermierii care utilizează terenuri agricole situate în zonele eligibile pentru pachetele de agro-mediu şi climă, dar şi terenuri aflate în conversie sau certificate în agricultură ecologică pot solicita, începând cu 1 martie 2018, plăţi compensatorii care pot ajunge la sute de euro pe hectar anual, a anunţat, luni, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

"Începând cu data de 1 martie 2018, MADR invită fermierii care utilizează terenuri agricole situate în zonele eligibile pentru pachetele de agro-mediu şi climă (M.10), în zonele afectate de constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice (M.13), dar şi fermierii care utilizează terenuri aflate în conversie sau terenuri certificate în agricultură ecologică (M.11) să solicite la APIA plăţile compensatorii de dezvoltare rurală prin cererea unică de plată. Alocările acestor măsuri depăşesc 2,6 miliarde de euro", precizează instituţia într-un comunicat remis AGERPRES.
Potrivit sursei citate, elementele de noutate aduse măsurilor de mediu şi climă începând cu anul 2018 se referă la introducerea a 3 noi pachete în cadrul Măsurii 10 - Agro-mediu şi climă aplicabile pe terenuri agricole pentru conservarea speciilor acvila ţipătoare mică (Aquila pomarina) şi dropia (Otis tarda), precum şi pe terenuri arabile pentru protejarea speciilor de păsări comune; includerea posibilităţii de a cumula pe aceeaşi suprafaţă plăţile compensatorii acordate în cadrul pachetelor aplicabile pe pajişti permanente, atât prin Măsura 11 - agricultura ecologică, cât şi prin Măsura 10 - agro-mediu şi climă.
"Astfel, în funcţie de combinaţia de pachete accesate, nivelul plăţilor cumulate poate fi cuprins între 119 - 449 euro/ha/an pentru perioada de conversie şi între 153 - 483 euro/ha/an pentru perioada de menţinere a practicilor de agricultură ecologică", se arată în comunicat.
De asemenea, o altă noutate vizează creşterea nivelului plăţilor compensatorii acordate la nivel naţional pe pajişti permanente fără angajament de agro-mediu şi climă cu 19 euro/ha/an pentru perioada de conversie şi cu 18 euro/ha/an pentru perioada de menţinere a practicilor de agricultură ecologică, faţă de anul 2017.
Cererile unice de plată pentru aceste măsuri se pot depune până la jumătatea lunii mai la Centrele Judeţene şi Centrele Locale ale APIA.
Informaţii detaliate privind accesarea acestor măsuri şi regulile pentru derularea în bune condiţii a angajamentelor sunt disponibile pe site-urile MADR (www.madr.ro, www.pndr.ro, www.rndr.ro), APIA (www.apia.org.ro) si AFIR (www.afir.info), precum şi la toate Centrele Locale şi Centrele Judeţene APIA în format tipărit.
Potrivit MADR, fermierii pot adresa întrebări la care vor primi răspunsul experţilor APIA pe forumul de discuţii care se poate accesa de pe site-ul APIA (http://forum.apia.org.ro).

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus