Euroferma

Emisiune pentru țărani deștepți …

Traderul de cereale ADM vrea să preia rivalul Bunge

cereale-2
Traderul american de cereale şi materii prime agricole Archer Daniels Midland (ADM) a înaintat recent o ofertă de preluare a compatriotului Bunge Ltd, prezent şi pe piaţa din România, a declarat pentru Reuters o sursă din apropierea acestui dosar, însă această ofertă ar putea declanşa un război al ofertelor cu rivalul elveţian Glencore.

Traderii de cereale, care fac bani din achiziţionarea, vânzarea, stocarea şi transportul recoltelor, se confruntă de mai mulţi ani cu o scădere a marjelor de profit ca urmare a supraproducţiei mondiale de cereale. Acest fenomen îi afectează în principal pe marii traderi, Archer Daniels Midland Co, Bunge, Cargill Inc şi Louis Dreyfus Co., regrupaţi popular sub acronimul ABCD, care domină industria mondială a tranzacţiilor cu cereale.
Una din posibilele soluţii este consolidarea. Anul trecut, Glencore a avut o primă tentativă de preluare a Bunge, considerată de analişti drept semnalul unui val de fuziuni şi achiziţii în industrie.
Bunge, care anul trecut a respins oferta de preluare venită de la Glencore, ar putea refuza şi oferta de la ADM, susţine sursa citată de Reuters, adăugând că un moratoriu convenit anul trecut între Bunge şi Glencore împiedică grupul elveţian să facă o nouă ofertă până în luna februarie 2018, astfel că Bunge îşi păstrează opţiunile deschise pentru moment.
Bunge operează în 40 de ţări, inclusiv în Brazilia şi România, în timp ce ADM are clienţi în 160 de ţări. Bunge are o capitalizare de piaţă de 9,79 miliarde de dolari faţă de 22,64 miliarde de dolari în cazul ADM. O eventuală preluare a Bunge ar permite ADM să îşi extindă operaţiunile din America Latină, unde Bunge este un jucător important pe piaţa agricolă.
Însă, o eventuală fuziune între ADM şi Bunge ar urma să fie analizată cu atenţie de organismele de reglementare. Cea mai mare suprapunere dintre operaţiunile ADM şi Bunge ar fi în SUA, astfel că cele două companii ar putea fi nevoite să vândă o parte din facilităţile din America de Nord şi, posibil, Europa, a declarat analistul Stephens Inc, Farha Aslam.
De asemenea, fuziunea dintre ADM şi Bunge s-ar lovi de opoziţia fermierilor de pe o serie de mari pieţe precum SUA, Uniunea Europeană, China, India şi Brazilia, care se tem că un control mai mare al ADM asupra pieţei produselor agricole ar afecta preţurile la grâu, porumb sau soia boabe.

Sursa: AGERPRES

Înapoi la știri
blog comments powered by Disqus